Uliks Fehmiju za RTS: Produkcija nije moj organski poziv, ali je uzbudljiva

Godinama živi u Americi, ali radi na svim kontinentima. Glumac Uliks Fehmiju stigao je na ovogodišnji Fest, ali ovog puta kao producent filma „Šavovi“ koji je osvojio i kritiku i publiku na nedavno završenom Berlinskom filmskom festivalu. Za RTS otkriva koliko je, kroz film, bilo teško ispričati priču o nestalim bebama u Srbiji, saradnji sa suprugom glumicom Snežanom Bogdanović, odrastanju u glumačkoj porodici.

Govoreći o uspehu koji je film Šavovi postigao na Berlinalu, Fehmiju je istakao da je sebe generalno u životu „dobro istrenirao“ da nema velika očekivanja, ali da ga je iznenadila reakcija publike u Berlinu.

„To je deo koji niko ne može da predvidi i činjenica da smo dobili nagradu publike nas je i iznenadila i veoma obradovala. Nadamo se da će film uspostaviti sličnu vrstu komunikacije sa našom publikom“, istakao je Fehmiju.

Ideja da se priča o nestalim bebama pretoči u film potekla je od reditelja ostvarenja Miše Terzića.

„U trenutku kada je trebalo da postane otac čuo je za neku od takvih priča. To ga je i po roditeljskoj i po rediteljskoj liniji intrigiralo i krenuo je da istražuje i veoma dugo nije znao kako da uobliči to u filmsku priču sve dok nije sreo Drinku Radonjić. Kroz njenu priču shvatio je da je tu film“, objašnjava proslavljeni umetnik.

Glavnu ulogu u Šavovima igra Uliksova supruga Snežana Bogdanović. Saradnja sa njom nije bila teška.

„Snežana je maksimalan profesionalac. Mogu da kažem da se prema meni ponašala kao što bi se ponašala prema svakom drugom producentu. Snežana igra glavnu ulogu koja povezuje i nosi ceo film, ali imate ansambl koji je maksimalan. Marko Baćović igra njenog supruga koji je apsolutno božanstven, nežan, topao. Svako od njih je doneo čitav jedan svet i bez svakoga od njih film ne bi bio to što jeste“, naglasio je Fehmiju.

Upoređujući ulogu producenta sa glumačkim pozivom, ističe da oba posla imaju i pozitivne i negativne strane: „Produkcija nije moj organski poziv. Drugo, baviti se produkcijom u sredini u kojoj su sredstva nepostojeća ili su uglavnom minimalna uopšte nije zahvalan posao“.

Mnogo je lepše, smatra Uliks, da vas neko pozove, da tekst i da onda to kao glumac prihvatite ili ne. S druge strane, veoma je uzbudljivo što producent ima priliku da gleda nešto što kreće od ideje, pređe dug put i na kraju se vidi rezultat – gotov film.

Odrastajući u glumačkoj porodici uz oca Bekima Fehmijua i majku Branku Petrić imao je priliku da vidi kako se na različite načine pripremaju za ulogu ili scenu.

„To su potpuno dva različita bića, potpuno dva različita glumca, a negde potpuno kompatibilna na kosmičkom nivou, tako je i sa nama“, istakao je Fehmiju.

Kao lični moto, nagrađivani umetnik navodi da na početku dana čovek treba da proba da bude zahvalan na svakom novom danu od najobičnijih stvari do toga da imate pored sebe one koje volite i koji vole vas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара