Kad političari zaplešu, Dačić na „Opernbalu“ u Beču

Bal bečke opere okupio je sinoć u Beču austrijsku političku elitu, koja je u goste dovela svoje kolege. U skladu sa težištem spoljne politike Beča, među glavnim gostima bili su političari sa Balkana.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc doveo je na „Opernbal“ premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, a austrijski vicekancelara Hajnc Kristijan Štrahe pozvao je šefa srpski diplomatije Ivicu Dačića.

Kurc je Zaeva pozvao zbog uspešno sporazuma sa Grčkom oko imena makedonske države, a Štrahe je Dačića u goste doveo kako bi još jednom potvrdio da je veliki prijatelj Srbije i da je podržava.

Uoči bala Štrahe, koji je u goste pozvao i mađarskog ministra Gergelija Guljaša, je organizovao zajedničku večeru.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen u svojoj loži ugostio je polusestru nekadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame, Aumu Obamu.

„Opernbal“ je, ne samo glavni događaj bogate operske sezone u Austriji, poznat širom sveta, već i prilika za političare da pozivanjem u goste svojih kolega iskažu podršku njihovom delovanju i njihovim zemljama.

Brojne lože bečke Opere zakupili su i poznati privrednici i kompanije, a naftni koncern OMV je ugostio nekadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera.

Glavna zvezda austrijskog džet-seta, preduzimač Rihard Lugner, koji od 1992. svake godine na „Opernbal“ dovodi svetske zvezde, ovoga puta se odlučio za Elu Mekferson, nekadašnju poznatu manekenku.

„Opernbal“ je otvorila sopran Ana Netrebko koja je nastupila sa mužem Jusifom Ejvazovim.

Na Balu je nastupilo 144 debitanata, sa posebnom koreografijom uz muziku Spasilački radosni marš cara Franje Josifa Prvog.

Balet bečke opere izveo je valcer Johana Štrausa.

Uoči dolaska gostiju, ispred opere, orkestar garde austrijske vojske svirao je marševe.

„Opernbal“ je najprestižnija manifestacija operske sezone u Austriji, a kao takva uvek je rasprodata i pored visokih cena.

Tako lože koštaju do 23.500 evra, a ulaznica košta 315 evra.

Obrt ovog velikog bala iznosio je više od četiri miliona evra, a kada se odbiju svi izdaci, organizatorima je doneo prihod u visini od 1,1 miliona evra.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи