Marko Baćović: Igrati Pašića je bio veliki izazov

Serija „Kralj Petar Prvi“ na male ekrane stiže 10. marta. Glumac Marko Baćović, koji u filmu i seriji Petra Ristovskog tumači lik Nikole Pašića, otkriva kako je bilo igrati takvu istorijsku figuru.

Teško je, ali i lepo kada glumac dobije istorijski lik kao što je to Nikola Pašić.

„Svako ima svoju predstavu kako on treba da izgleda. Na kraju krajeva, on je već odigran nekoliko puta što u emisijama, što dokumentarno-igranim. Veliki je izazov jer je 45 godina bio dominantna politička figura u Srbiji - od 1882. do 1926. godine, to jest do svoje smrti. Što je veći izazov, to je veće i zadovoljstvo za glumca“, naglasio je Marko Baćović gostujući u Beogradskoj hronici.

Kada je reč o ulozi Pašića, viđenje reditelja Petra Ristovskog i Baćovića se prilično poklopilo.

„Naravno, razgovarali smo o tome i postoji istorijski Pašić, svako ima neku svoju predstavu iz feljtona, iz knjiga, na kraju krajeva iz knjige Čarape kralja Petra Vitezovića koja je i osnova i inspiracija za film, zatim Vreme smrti Dobrice Ćosića, svako ima neku svoju predstavu... U scenariju postoji određen broj scena, radnji, postupaka u sklopu ove priče koje je trebalo uskladiti sa rediteljem i tu smo sarađivali i dogovarali se“, objasnio je glumac.

Spremajući se za ulogu Baćović je došao do raznih podataka o Pašiću koji su se ticali njegove izuzetne samostalnosti.

„Meni je bilo najzanimljivije, slučajno sam negde pročitao to da je on govorio taj zaječarski akcenat i to sam hteo da zadržim i radio sam na tome. Bio je veoma praktičan, narodski čovek. Sam sebe je podigao, školovao, dobio stipendije. Pročitao sam nešto o njegovoj ideologiji kod Đorđa Karađorđevića u Istini o mom životu u kojoj ga predstavlja kao sudbinsku figuru koja lebdi iznad njih i koja ima veće moći nego čak i njegov otac kralj Petar“, istakao je umetnik.

Serija Kralj Petar Prvi dosta će se razlikovati od istoimenog filma jer film obuhvata period od početka Velikog rata do januara 1916. godine i prelaska Albanije. Serija, međutim, počinje dosta ranije, od 1903. neposredno posle Majskog prevrata kada kralj Petar dolazi sa porodicom u Srbiju i zatiče jedno nestabilno političko stanje.

Na programe RTS-a serija Kralj Petar Prvi stiže 10. marta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се