Preminuo Karl Lagerfeld

Čuveni nemački modni kreator Karl Lagerfeld preminuo je u Parizu u 86. godini, potvrdio je Rojtersu izvor blizak modnoj kući „Šanel“, čiji je Lagerfeld bio kreativni direktor.

Važio je za boga među smrtnicima u svetu mode, u kojem je više od pola veka stvarao, do same smrti u godinama kada su svi već odavno u penziji. Bio je kreativni direktor, fotograf, karikaturista.

Karl Oto Lagerfeld rođen je 10. septembra 1933. godine u Hamburgu u bogatoj nemačkoj porodici, iako je tvrdio da je rođen 1938. godine, javljaju svetski mediji.

U Pariz se preselio već 1953. godine. Sa velikom strašću za crtanjem, rešio je da studira istoriju kostima, a voleo je da crta skice koje su ilustrovale stilove različitih perioda, sa posebnim osvrtom na 18. vek. 

Sa 22 godine osvaja prestižnu nagradu Međunarodnog sekretarijata za obradu vune za kaput koji je kreirao. Na istom takmičenju, Iv Sen Loran je pobedio u kategoriji za najbolje haljine.
Karla je primetio tada poznati modni dizajner Pjer Balman i mladi dizajner ubrzo počinje da radi kao njegov asistent.

Nakon tri godine počinje da radi kao kreativni direktor poznate modne kuće „Žan Patu“. Nakon razlaza sa tom kućom, naredne dve decenije radi kao slobodnjak u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Engleskoj.

Tokom 1962. godine, Karl sreće sestre Fendi, pet žena koje će mu promeniti život, postati druga porodica, zbog čega je dolazio u Italiju nekoliko puta godišnje da bi sa njima radio.

Tokom nezavisne faze započeo je saradnju i sa kućom „Kloe“, gde 1975. godine lansira svoj prvi parfem. Punih 14 godina kreirao je za njih, a zatim ga je nasledila Stela Makartni.

U trenutku kada je „Šanel“ lagano krenuo da bledi i pada u zaborav osamdesetih godina, Lagerfild 1983. godine postaje kreativni direktor i vraća toj modnoj kući stari sjaj.

Karl je dao novi identitet brendu i potpuno renovirao sve, od ideje do izgleda prodavnica. Zadržao je klasične linije „Šanel“ stila, ali ih je na čudesan način modernizovao. 

Tokom izrade prve kolekcije za modnu kuću čuvene Koko, mediji su izveštavali da je radio po 16 sati dnevno i da je u tome uživao. Proveo je nezamislivih 36 godina na čelu te francuske modne kuće. 

Bio je kreativni direktor i italijanske modne kuće „Fendi“, a imao je i svoj modni brend.

Vešto je žonglirao na sva tri fronta zahvaljujući neopisivoj energiji, radnom elanu i beskrajnim talentu i znanju. 

Jedan od stubova autoriteta modne industrije poslednjih decenija 20. veka i početka 21. veka bio je poznat po tome što je nosio crnu odeću, kožne rukavice, sedu kosu pedantno vezanu u rep, kao i tamne naočare.

„To je kao maska, za mene karneval u Veneciji traje cele godine“, rekao je, navodno, Lagerfeld komentarišući svoj karakteristični stil.

Često je znao da menja svoj izgled, pa je tako za 13 meseci uspeo da smrša 47 kilograma.

Ogromna promena njegovog fizičkog izgleda vodila je i pisanju knjige o njegovom neverovatnom iskustvu Karl Lagerfeld dijeta koja je prodata u nekoliko stotina hiljada primeraka širom sveta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи