Na jutarnjoj kafi sa Brajanom Rašićem

Autor brojnih fotografija u prestižnim svetskim magazinima, naš fotograf Brajan Rašić, koji gotovo četiri decenije živi i radi u Londonu, ovih dana svratio je do rodnog Beograda. Uz jutarnju kafu pričao je za RTS o svetskim zvezdama roka i popa, tajnama dobre fotografije, izložbi koju priprema u Peruu.

Branislav Brajan Rašić je snimao gotovo sve članove bendova koji su obeležili rokenrol scenu s kraja 20. i početka 21. veka. Kako sam kaže, u Beograd se često i sa zadovoljstvom vraća.

Saradnja sa „Rolingstonsima“ je krenula osamdesetih godina. „Sećam se, prvi put kada sam bio na njihovom koncertu na 'Vembliju', osećao sam se kao da sam na Marsu“, iskren je Branislav.

Radio je, kao i ostali fotografi, sa ograničenim pristupom, ali onda je 2006. godine stigao poziv od menadžmenta i pi-ar tima „Rolingstonsa“ da sa njima krene na turnerju u Rio de Ženeiro, što je on oberučke prihvatio.

Od tada ih je pratio na svim turnejama i njegove fotografije se nalaze u zvaničnim izdanjima, katalozima, kalendarima, pa čak, i na majicama legendarnih „Stonsa“.

Sam Branislav ističe da su mu u moru bendova i umetnika sa kojima je sarađivao posebno značajne saradnje sa Dejvidom Gilmorom, gitaristom „Pink flojda“. Zatim sa Polom Makartnijem, Dejvidom Bouvijem i grupom "U2".

Za snimke sa poslednjeg nastupa Ejmi Vajnhaus dobio je prestižnu nagradu za fotografiju koju dodeljuje Gardijan.

„Ta fotka bukvalno pokazuje sav taj bol koji je bio u njoj. Uznemirujuća fotografija i Gardijan je to izabrao. Njen menadžment i njen otac nisu bili zadovoljni u početku, ali na kraju su svi ukapirali da je to dokument“, kaže naš ugledni fotograf.

Inače, Brajan Rašić nastavlja da fotografiše i obilazi svet. Posle retrospektivne izložbe koju će moći da vidi i naša publika u maju, u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, u oviru devete Fotorame, slede pripreme za treću po redu izložbu u Limi gde je Brajan svoje radove predstavio prvi put 2016. godine kada su „Rolingstonsi“ održali veliki koncert u Peruu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара