Bi-Bi-Si o Đokovićevim ratnim sećanjima i humanitarnom radu

Novak Đoković se ove nedelje bori na Australian Openu, počinje Bi-Bi-Si priču o prvom teniseru sveta. Međutim, pored postavljenih sportskih ciljeva, Novak ima i druge velike ciljeve koji su povezani sa njegovim detinjstvom.

Fondacija „Novak Đoković“ finansira četiri istraživača na Harvardu, koja se bave temom ranog obrazovanja, piše Bi-Bi-Si.

Njihova istraživanja u Centru za razvoj deteta na Harvardu usmerena su na poboljšanje života male dece, pogotovo one koja se suočavaju sa siromaštvom i nasiljem.

Bi-Bi-Si piše da je ova tema za srpskog tenisera veoma lična zbog njegovog odrastanja tokom rata u Srbiji devedesetih godina, a posle raspada bivše Jugoslavije.

„Odrastanje u ratom razorenoj zemlji nije lako nikome, pre svega deci“, rekao je Đoković i dodao da je uticaj toksične sredine na njihov život ogroman.

Novak je podsetio i da je život sa takvim strahom štetan za razvoj svakog deteta.

Polazeći od svog iskustva i kako se on osećao kao dete, pre mnogo godina Novak je obećao sebi da će, ako ikada bude mogao, učiniti sve da pomogne deci koja prolaze kroz slične situacije.

„Nadam se da će istraživanja u ovoj oblasti pomoći da se smanji trauma koju ova deca osećaju, tako da i ona mogu odrastati u mentalno jake i zdrave osobe“, istakao je prvi teniser sveta.

Bi-Bi-Si piše i da je prvobitan cilj Fondacije „Novak Đoković“ bio izgradnja predškolskih ustanova i podrška za obuku nastavnika u Srbiji.

Međutim, partnerstvo sa Harvardom počelo je posle Novakovog sastanka krajem 2015. godina sa sadašnjim globalnim direktorom Fondacije „Novak Đoković“ Albertom Liđijem i direktorom istraživačkog centra Džekom Šonkofom.

Šonkof je 2006. godine osnovao Centar za razvoj deteta sa ciljem da istraži kako može da se utiče na razvoj dece u najranijem uzrastu kako bi se poboljšali njihovi životni ishodi.

Bila je to oblast koja nije dovoljno ozbiljno shvaćena i za koju je nedostajalo invensticija, navodi Bi-Bi-Si.

„Ljudi su mislili da zato što niko od nas ne može da se seti naših iskustava kao beba, rane godine nisu bitne“, rekao je Šonkof.

Međutim, sada znamo da ono što se dešava veoma rano u životu može imati trajni efekat na životne ishode, fizičko i mentalno zdravlje, ističe Šonkof.

Novak Đoković se nada da će istraživački rad, koji je finansiran njegovim sportskim trijumfima, nastaviti da poboljšava živote male dece i posle završetka njegove teniske karijere.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво