Kad muziku voli toliko da sakupi 12.000 ploča!

On je legenda domaćeg rokenrola i 55 godina je na sceni. Kada se pomene njegovo ime, starijim zaljubljenicima u rokenrol prva asocijacija je grupa „Crni biseri“ - Vlada Janković Džet. On ima i jedan neobični hobi, a svoju kolekciju je pokazao ekipi RTS-a.

Elvis Prisli je prvi pristigao u njegovu kolekciju davne 1956. godine. Više od 60 godina muzičar i radio-voditelj Vlada Janković Džet pasionirano sakuplja ploče.

„I pitam ja jednog drugara Nešu Milićevića – Šta je ovo? On kaže da je to Elvis Prisli. Pa je l' to rokenrol? To je, kaže, rokenrol.  I ja sam odmah otišao kući i rekao ćaletu, pošto mi je rođendan bio za mesec dana, da mi kupi gramofon. I on kaže važi. I kupi mi. I ja pozajmim jednu Elvisovu ploču, koja je bila malo oštećena i tu sam ploču slušao 24 sata dnevno. Ćale kaže – Evo ti pare idi kupi nešto drugo, nemoj da vrtiš te dve iste pesme!“, seća se roker i kolekcionar Vlada Janković Džet.

Ubrzo su se u njegovom domu zavrtele ploče „Bitlsa“, „Stounsa“, Džimija Hendriksa... Danas samo pretpostavlja da ima oko 12.000 ploča. Ali kada ga pitate koliko tačno broji njegova kolekcija, ima spreman odgovor:

„Nedovoljno, jer u tome i jeste lepota kolekcionarstva ove vrste, kada govorimo o nosačima zvuka, pa i video-kolekcijama, što nikada nemaš sve i nešto što bi voleo da imaš. E, a kad nađeš to, onda pamtiš taj dan. Veliki deo ovih ploča su vezane za neku priču, kako sam došao do te ploče, ko mi je doneo i pamtim emocije“, priča Džet.

Ova legenda Ju roka kaže da bi mogao knjigu da napiše o svojim pločama, ali i o tome kako su one stizale u Jugoslaviju.

„Isto kao i za drogu danas što organzuju, mi smo organizovali za ploče. Jer bitno je bilo ne samo dobiti ploču, nego dobiti je što pre. Recimo ti vidiš da izlazi 25. decembra, bitno je bilo da je ti imaš već 26. u rukama. E, kad je imaš onda si ti glavni“, kaže ovaj roker.

Ploče njegove grupe zauzimaju posebno mesto u kolekciji koja sadrži i retke piratske primerke i one namenjene isključivo azijskom tržištu. I dalje postoje primerci koje priželjkuje.

„Ima uvek nekih specijalnih izdanja, retkih edicija, nekih ploča koje su izašle samo u Norveškoj ili Kanadi, pa japanska izdanja, ovih 'Stounsa', 'Bitlsa', Hendriksa, 'Cepelina' i to kad nađeš to su ovi takozvani dragulji u kolekciji“, objašnjava Vlada Janković.

Kaže da je i on svestan da nisu ni ploče što su nekad bile, ali uprkos tome od njih ne odustaje. Vlada Džet pasionirano sakuplja i ce-deove, staro ozvučenje, a u njegovu kolekciju smestilo se i čak 28 gitara.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи