„Kako sam uspeo“, memoari „anđela, Srbina i Amerikanca“ Karla Maldena

U susret otkrivanju spomenika Karlu Maldenu u Beogradu ispred Jugoslovenske kinoteke promovisano je srpsko izdanje memoara slavnog američkog glumca srpskog porekla. Knjigu „Kako sam uspeo“ objavio je Službeni glasnik.

Karl Malden, manje poznat kao Mladen Đorđe Sekulović ostvario je svoj san – od čeličenja na američki način, preko Gudmanove pozorišne scene, vojnika u glumačkoj trupi, Brodveja, nagrade Oskar do popularnosti po američkoj meri.

Osvrćući se na život u srpskoj emigrantskoj zajednici u Americi, knjiga koju je Karla Malden, ćerka holivudske zvezde pisala dve godine zajedno sa ocem, vodi nas kroz njegovu pedesetogodišnju karijeru, ali i Zlatno doba Holivuda čiji je bio glavni akter.

„Nema knjige koja može da opiše Karla Maldena. To je jedan anđeo, Srbin i Amerikanac, koga je teško opisati pošto je on bio jedan apsolutno divan čovek, kao čovek i kao građanin, a kao umetnik neopisivo i na Brodveju i na radiju i na televiziji i na filmu, nema glumca koji je više uloga odigrao“, kaže filmski producent Dan Tana.

Priređivač srpskog izdanja Aleksandar Vlajković, ističe da je reč o knjizi u kojoj se priča o ljubavi prema svom srpskom narodu, o tradiciji o običajima.

„Karl Malden je, kao što znate, rođen u Americi, dok nije pošao u školu on uopšte nije govorio svoj engleski jezik nego je govorio srpski, jer se tako govorilo u Čikagu, odnosno Geriju i u čeličani gde je on jedno vreme radio. Karl Malden je uvek isticao to svoje srpsko poreklo i zbog toga je i te kako ova knjiga značajna“, navodi Vlajković.

„Zahvaljujući njegovoj porodici 2016. godine u Jugoslovenskoj kinoteci otvoren je legat Karla Maldena koji izaziva veliku pažnju Beograđana, gostiju Beograda i vleikog broja stranih turista koji su baš ovde u Beogradu u prilici da se upoznaju sa mnogim vrednim stvarima koje podsećaju na stvaralaštvo ovog velikog američkog glumca srpskog porekla“, naglasio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Holivud je zahvalan svom velikom glumcu i umetniku. Zahvalna mu je i Srbija. Spomenik Karlu Maldenu u Beogradu, ispred Jugoslovenske kinoteke biće otkriven 20. novembra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво