Preminuo čovek koji je sprečio naciste da naprave atomsku bombu

Joakim Roneberg bio je poslednji preživeli član norveškog Pokreta otpora iz vremena Drugog svetskog rata čija je odvažna sabotaža u Telemarku sprečila nacističku Nemačku da razvije atomsku bombu.

„Roneberg je bio jedan od velikih heroja u norveškoj ratnoj istoriji“, rekla je za norvešku državnu televiziju premijerka Erna Solberg govoreći o heroju koji je preminuo tokom vikenda u 100. godini, piše norveški portal Njuz in ingliš.

Roneberg je vodio napade sabotaže u fabrici „Norsk hidro“ u Telemarku koju su tokom rata preuzeli nemački okupatori.

Nakon što su britanci poslali pomoć u opremi i ljudstvu spustivši se padobranima u februaru 1943. godine na planinsku visoravan Hardanger, Roneberg ih je poveo preko strme planine i preko smrznute reke do doline Telemark. Naoružani eksplozivima, naneli su veliku štetu u postrojenju i uspeli da pobegnu.

Njihova herojska akcija je slavljena i prepričavana godinama posle rata, a bila je tema nekoliko knjiga i filmova uključujući i klasik u kojem je glavnu ulogu igrao Kirk Daglas.

Uprkos tome, Joakim Roneberg je izbegavao javnost i nije voleo da ga zovu herojem: „Samo smo radili svoj posao“.

Roneberg, koji je u vreme rata već bio uspešan skijaš i planinar iz priobalnog grada Alesunda, bio je član legendarnog pokreta otpora poznatog pod nazivom „Kompani Linge“ od 1941. do 1945. godine.

Sabotaža koju je njegova grupa izvela smatra se jednom od najvažnijih tokom ratnih godina ali Roneberg nije o tome želeo da govori gotovo 30 godina. Posle rata se vratio u svoj rodni grad gde je do 1987. godine radio kao novinar i urednik regionalne kancelarije norveške državne televizije.

Tek sredinom sedamdesetih godina prošlog veka shvatio je da bi trebalo da govori o onome što je doživeo tokom rata.

„Shvatio sam da ljudi imaju pravo da nešto nauče i da dobiju neke odgovore“, rekao je u to doba za NRK.

„Važno je da svi razumemo šta se dogodilo, tako ćemo lakše doneti pravu odluku u budućnosti. Oni koji danas odrastaju moraju da shvate da moramo uvek biti spremni da se borimo za slobodu i mir", rekao je Ronenberg tada.

Odlikovan je najvišim stranim vojnim odlikovanjima kao i odlikovanjima norveške vojske. 

Počast mu je na vest o smrti odao norveški ministar odbrane Frank Bake-Jensen rečima: „Joakim je bio na čelu borbe za ono u šta verujemo“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво