„Globalno zagrevanje nije prevara, ali naučnici imaju političku agendu“

Naučni konsenzus oko globalnog zagrevanja odavno je postignut, ali uprkos tome mnogi ljudi smatraju da ono ne postoji, a američki predsednik Donald Tramp je pre nekoliko godina rekao da je u pitanju kineska prevara. Sada, međutim, više ne veruje da je posredi prevara, već da naučnici imaju „političku agendu“.

Prvi čovek Bele kuće optužio je naučnike koji upozoravaju na globalno zagrevanje (oko 98 odsto naučne zajednice veruje u čovekov uticaj na porast temperature) da imaju „političku agendu“.

Tramp je takođe istakao da sumnja u to da čovečanstvo utiče na globalno zagrevanje.

„Ne mislim da je prevara. Ali ne znam da li ga je čovek izazvao. Reći ću to ovako - ne želim da dam bilione i bilione dolara. Ne želim da zbog toga izgubim milione radnih mesta. Ne želim da zbog toga budem u nezavidnoj poziciji", naveo je američki predsednik u intervjuu za Si-Bi-Esovu emisiju 60 minuta.

Osim toga, Tramp je dodao da je „vrlo moguće da će se temperature vratiti na staro“, iako nije razjasnio kako.

Komentar američkog predsednika dolazi manje od nedelju dana nakon što je naučna zajednica objavila izveštaj u Ujedinjenim nacijama o potencijalno katastrofalnim posledicama ukoliko se nešto hitno ne preduzme.

Međuvladin panel o klimatskim promenama pri UN upozorio je da se čovečanstvo u bliskoj budućnosti kreće ka povećanju globalnih temperatura od tri stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.

Naučnici su istakli da se prirodne temperaturne fluktuacije pogoršavaju ljudskim ponašanjem, koje je već uslovilo podizanje globalne temperature za jedan stepen iznad predindustrijskog nivoa.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи