Preminula Areta Frenklin

Jedan od najprepoznatljivijih glasova u muzičkoj istoriji i kraljica soula, Areta Frenklin, preminula je u 77. godini od raka pankreasa, prenosi agencija AP.

Areta Frenklin, koja je osvojila 18 Gremija, preminula je u svom domu u Detroitu, saopštio je njen portparol.

„U jednom od najmračnijih trenutaka naših života, nismo sposobni da pronađemo prikladne reči da izrazimo bol u našim srcima. Izgubili smo stenu naše porodice. Ljubav koju je imala prema svojoj deci, unucima i rođacima bila je bezgranična“, saopštila je porodica.

Legendarna pevačica se dugo borila sa bolešću nakon što joj je 2010. godine konstatovan rak pankreasa.

Prošlog novembra nastupila je u Njujorku, na zabavi Fonda Eltona Džona za pomoć obolelima od side. Otada nije nastupala, već je otkazala dva koncerta zakazana za mart i april ove godine.

Prodala je više od 75 miliona albuma. Imala je 77 pesama koje su dospele na „Bilbordovu“ listu „Hot 100“ i 20 singlova koji su osvojili prvo mesto na ritam i bluz listama.

Rođena je u Memfisu u porodici baptističkog sveštenika i od ranih godina se muzički obrazovala učeći od zvezda gospela.

Areta Frenklin je imala karijeru dugu sedam decenija, a jedan od njenih prvih hitova iz 1967. godine Poštovanje (Respect) sa albuma Never Loved The Man The Way I Love You, postala je svojevrsna himna pokreta za prava Afroamerikanaca u Americi, a priznanje joj je odao i čelnik tog pokreta Martin Luter King.

Od 1968. bila je poznata širom Amerike i Evrope kao "Lady Soul" i važila je za simbol crnačkog ponosa, a američki nedeljnik Tajm joj je posvetio jednu od naslovnih strana.

Areta Frenklin je 2005. od tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg dobila Predsedničku medalju slobode, a 10 godina kasnije pevala je na inauguraciji predsednika Baraka Obame.

Iza nje je ostala bogata muzička karijera sa mnoštvom hitova, poput Respect, I Say A Little Prayer For You, (You Make Me Feel Like) A Natural WomanThink, koji je takođe otpevala u, sada već kultnoj verziji, u filmu Braća Bluz.

Elton Džon: Kraljica je mrtva. Živela kraljica!

Poznate ličnosti širom sveta izrazile su svoje žaljenje zbog smrti kraljice soula. Dajana Ros nazvala je „divnom, zlatnom dušom“, dok je Pol Makartni rekao da je bila „kraljica naših duša“.

„Odvojimo jedan trenutak da se zahvalimo Areti Frenklin, kraljici naših duša, koja je mnogo, mnogo godina inspirisala ljude“, istakao je bivši član „Bitlsa“.

Elton Džon naveo je da je smrt Arete Frenklin „udarac za sve koji vole pravu muziku, muziku iz srca, duše i crkve“.

„Čitavom svetu će nedostajati, ali će se svi i dalje radovati u njenom nasleđu. Kraljica je mrtva. Živela kraljica!“, napisao je Elton Džon na Tviteru.

Od Arete su se oprostile i koleginice Eni Lenoks iz „Juritmiksa“ i Bet Midler nazivajući je „najvećim glasom u istoriji pop muzike“. 

„Teško je zamisliti svet bez nje. Ne samo da je bila jedinstvena i briljantna pevačica, već je njena posvećenost pokretu za ljudska prava ostavila izuzetan uticaj na svet“, napisala je njena prijateljica i koleginica Barbra Strejsend.

Od legendarne pevačice oprostili su se i Paloma Fejt, Džon Ledžend, Lijam Galager...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво