Preminuo Oliver Dragojević

Jedna od najvećih jugoslovenskih muzičkih zvezda, pevač Oliver Dragojević preminuo je u 71. godini posle borbe sa teškom bolešću. Hrvatskom umetniku prošle godine dijagnostikovan je rak pluća.

Hrvatski muzičar preminuo je jutros na Odeljenju onkologije KBC Split, potvrdila je porodica, prenosi portal Indeks pisanje Slobodne Dalmacije. Otišao je izgubivši bitku s bolešću s kojom se strpljivo i u tišini nosio proteklih godinu dana, navode hrvatski mediji.

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu i tri sina - Dina i blizance Davora i Damira. 

Oliver Dragojević rođen je u Veloj Luci na Korčuli, 7. decembra 1947. godine. U Splitu je pohađao muzičku školu. Najpre je učio klavir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi nastup imao je na splitskom dečjem festivalu 1961. godine kada je izveo pesmu Baloni.

Šezdesetih godina 20. veka afirmisao se kao pevač i orguljaš u okviru grupe „Batali“. Posle više godina nastupanja u inostranstvu sa međunarodnim bendom, Dragojević se vraća kući i „pravu pevačku karijeru“ započinje 1974. godine na Splitskom festivalu gde je pobedio izvodeći numeru Ća će mi Kopakabana.

Godinu kasnije, šansonom Galeb i ja Dragojević je osvojio publiku širom tadašnje zemlje. Usledile su pesme Romanca, Oprosti mi, pape, Stari morski vuk... Saradnja sa Zdenkom Runjićem, koji ga je i nagovorio da uplovi u festivalske vode, trajala je do smrti kompozitora i, prema nekim procenama, iza ovog dvojca ostalo je snimljenih 200 pesama. 

Tokom svoje dugovečne karijere ostvario je niz uspeha, a „jedan je od retkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Karnegi holu, londonskom Rojal Albet holu, pariskoj Olimpiji i Operi u Sidneju“, navode mediji u Hrvatskoj. 

Dragojević će ostati upamćen na prostorima bivše Jugoslavije i po hitovima Magdalena, Nadalina, Cesarica, Stine, U ljubav vjere nemam i mnogim drugim pesmama.

Umetniku je karcinom pluća dijagnostifikovan u avgustu 2017. godine, a već 15. oktobra je nastupio u HNK „Split“ na koncertu Vjeruj u ljubav u organizaciji Županijske lige za borbu protiv raka.

„Bio je to koncert nabijen emocijama, a ispostavilo se da je to ujedno bio i njegov poslednji nastup pred publikom uživo“, podsećaju hrvatski mediji.

Nakon toga, Oliver je po savetu doktora otkazao nekoliko koncerata, uključujući i dva velika u Spaladijum areni.

„Vražja bolest je to, malo sam oslabio, ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osećam dobro“, izjavio je Dragojević nedugo nakon što je saznao za dijagnozu.

U međuvremenu se povukao iz javnosti i poslednje mesece života proveo je na Korčuli.

Poslednji ispraćaj biće u utorak sa splitske Rive, a sahrana će se obaviti u njegovoj rodnoj Veloj Luci na Korčuli – u užem krugu porodice i prijatelja.

Istog dana u Hrvatskom narodnom kazalištu biće održana komemoracija, prenosi Hina.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво