Izložba o Ruskinji Gali, Dalijevoj životnoj inspiraciji

U Barseloni je otvorena izložba o Gali - muzi Salvadora Dalija, koja je, kako ocenjuju analitičari, imala ključnu ulogu u njegovoj umetnosti kojom je obeležio 20. vek. Predmeti iz zaostavštine Dalijeve supruge prvi put su izloženi javnosti kao i deo bogatog opusa jednog od najznačajnijih slikara nadrealizma.

U nacionalnom muzeju u Barseloni izložba posvećena nerazdvojnoj družbenici Salvadora Dalija – Gali, predstavlja oko 300 predmeta lične prirode, pisma i fotografije, koji svedoče o neuobičajeno snažnoj sponi slikarskog genija sa ruskom imigrantkinjom.

Rođena u Rusiji 1894, Elena Daikonova poznatija kao Gala bila je u centru pažnje tadašnje umetničke elite – bila je supruga pesnika Pola Eluarda i veoma bliska sa nemačkim slikarom Maksom Ernestom.

Inspirisala je pesnika Andrea Bretona i umetnika Sesila Beatona. Dalija je srela 1929. i ostala s njim do kraja života 1982. godine.

„Možete da upoznate Galu kao organizatora Dalijeve izložbe, ali i kao suprugu koja brine o njegovoj karijeri. Njena uloga u Dalijevom životu je veća od one koju joj pripisuju. Ona daje ideje i razmišlja o njima sa Dalijem“, ističe Estrelja de Dijego, profesor Fakulteta istorije umetnosti u Madridu.

Salvador Felipe Dali, „Prvi markiz od Pubola“, jedan je od najistaknutijih španskih slikara. Živeo je od 1904. do 1989. godine.

Smatraju ga rodonačelnikom nadrealizma, i jedan je od najkreativnijih umetnika svog vremena, bavio se vajanjem, pisanjem, glumom.

Preokupiran problemima savremenog doba: dekadentnošću elite, religijom, navukao je gnev građanskog društva.

Ismevajući kanone, podelio je javnost. Jedni su ga smatrali genijem dok su ga drugi smatrali šarlatanom, a u centru Dalijevog interesovanja bila je njegova neprolazna ljubav prema Gali.

Izložba u nacionalnom muzeju Katalonije „Gala – Salvador Dali“ plod je četvorogodišnjeg rada muzeja i Zadužbine Salvadora Dalija iz Figerasa, rodnog grada slavnog umetnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво