Šerbedžija: Čovek uvek mora imati iluzije

Na 25. Festivalu evropskog filma na Paliću, glumcu Radetu Šerbedžiji uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji. Jedan od najznačajnijih glumaca u bivšoj Jugoslaviji, ekskluzivno za RTS kaže da glumački i zanatski pripada teatru, a da je njegova prava priroda u krupnom kadru.

Rade Šerbedžija ponovo je u Subotici, u gradu u kojem je, prema sopstvenom priznanju, dosegao vrhunac u glumačkom sazrevanju, kada je u čuvenom KPGT-u, sa Ljubišom Ristićem kreirao posebnu pozorišnu estetiku, glumio na svim jezicima ondašnje zemlje i verovao da stvaraju pravednije društvo.

„Kad stojim ovde, sećam se svih onih predstava koje smo ovde radili, 'Tita Andronika', ovde negde je bilo bure smrti gde smo vozili motor unutra, bože, šta smo sve radili“, prisetio se Šerbedžija.

Harizmatičan i tačan u antičkim i Šekspirovim komadima, uverljiv i kao idealista, usamljenik, ljubavnik, sarađivao je sa najznačajnijim rediteljima u Jugoslaviji, a zatim u Americi.

„Čovek uvek mora imati iluzije. Čak i kada je najgore, čovek mora da ima optimizam. Ja uprkos svemu sam optimista, uprkos svim tim stvarima i najgroznijim ratovima koji su se dogodili ovom narodu, ja opet sam optimista. Kad pogledaš šta se sve događalo kroz istoriju, kako su se gradovi dizali i propadali, pa propadao je i Rim, najveći grad na svetu, i Rim je propao i opet se dizao. Opet su se dizali i tako i ljudi, isto tako sa svojim životima“, ističe glumac.

Fudbal, tenis, ribolov, kafana i poezija, strasti su Radeta Šerbedžije. Ovo poslednje poklonio je subotičkoj publici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво