Princ Vilijam u Jerusalimu na grobu svoje prababe

Britanski princ Vilijam svoju posetu Bliskom istoku završava danas posetom Jerusalimu, gde će obići grob svoje prababe, sahranjene u pravoslavnoj crkvi.

Grob princeze Alise od Batenberga i Grčke, prababe princa Vilijama, prema njenoj želji, nalazi se u kripti Ruske pravoslavne crkve u istočnom Jerusalimu. Princezu Alisu u Izraelu cene jer je štitila Jevreje tokom Drugog svetskog rata, preneo je AP.

Princ Vilijam je, prethodno tokom posete Jad Vašemu, memorijalu Holokausta, sa ponosom ukazao da je njegova prabaka priznata kao „pravednik među narodima“, odnosno neko ko je rizikovao život da bi zaštitio Jevreje. Ona je u Atini, tokom nemačke okupacije, skrivala članove jedne jevrejske porodice.

Iako je 1969. godine preminula u Bakingamskoj palati i sahranjena u kripti dvorca Vindzor, posmrtni ostaci princeze Alise su 1988. godine, u skladu sa njenim željama, preneti u Jerusalim, u kriptu ruske Crkve Svete Marije Magdalene, na Maslinovoj gori.

Princeza je tražila da tamo bude sahranjena pored svoje tetke, ruske velike kneginje Jelisavete. Kneginju, koja je bila uzor princezi Alisi, 1918. godine ubili su boljševici tokom Ruske revolucije, a kasnije je proglašena za sveticu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 29. jun 2018, 18:45) - dexter [neregistrovani]

lepo

lepo od princa ali pamet u glavu, kakve svi oni imaju veze sa srbijom i ovim sto nam se dogadja, vi kao da ste iz bajke neke izasli probudite se!

(petak, 29. jun 2018, 10:44) - anonymous [neregistrovani]

re: Vidjenje

Odavno se zna da imaju veze sa pravoslavcima, zbog toga imaju i dobre veze sa Kiprom, Grckom, a u zadnje vrijeme i sa Rumunijom, pa i u Srbiju je rado dosao, jedino nije jasno zasto Englezi non-stop podmecu nogu Srbiji zadnjih 100 i vise godina. Vjerovatno oni i nemaju toliki uticaj na VB politiku kako se to na prvi pogled cini? Mislim da ulogu igra i germanski uticaj koji je izrazito anti-srpski.

(četvrtak, 28. jun 2018, 19:06) - Kosmajac [neregistrovani]

pravoslavci

I njegov otac Princ Carls znajuci da su po toj liniji pravoslavci redovno boravi i daruje Hilandar.

(četvrtak, 28. jun 2018, 18:10) - anonymous [neregistrovani]

Vidjenje

Koliko vidim iz teksta brababa Princa je bila Grkinja pravoslavne vere i kao takve se nalazilu u Ruskoj pravoslavnoj crkvi,te znaci da je bila ocgledno pravoslavne vere.Znaci njihova loza ima pravoslavne pretke a to sto je stitila Jevreje je neovisno od njene vere.

(četvrtak, 28. jun 2018, 12:10) - anonymous [neregistrovani]

Bravo Prince Wiliame

Istorija se ne moze izbrisati.Prabaka je cinila mnoga dobra dela koja ce se pamtiti. I to je divno sto ce Princ William posetiti grob i istorijska mesta u Jerusalimu.