Dejan Aćimović u „Šarenici“: Balkan, mesto gde mrak ranije pada

O „Ustavu Republike Hrvatske“, Nebojši Glogovcu, nacionalizmima, vatri, Željku Obradoviću, Eriku Kantoni i Ratku Rudiću, ekskluzivno za „Šarenicu“ govorio je glumac Dejan Aćimović.

Govoreći o ostvarenju Ustav Republike Hrvatske, Dejan Aćimović istakao je da se slaže sa konstatacijama da je reč o najhrabrijem filmu posle Parade koji je prešao granicu.

„Mi danas još ne volimo drugačije, kad je neko gej, Srbin, Hrvat, kad je neko invalid, bojimo se kad je neko drugačiji. Znao sam da će biti takav film, ja sam predložio Nebojšu (Glogovca), i posle svakog novog i novog dela scenarija, ja sam s Grlićem i Tomićem to znao. Rekao sam mu 'Ovo je prilika da napraviš veliki film, ako uzmeš velikog glumca, a ako uzmeš najvećeg, to je to.' Pročitao sam, Nebojša je pročitao i došao i scena koju smo odigrali na kastingu za Grlića... Ćutao je par minuta, gledao u mene pa u Nebojšu, pa mene... Pa zove mene i Tomića - to je to! A to je jako opasno, kad koketiraš na granici, na ivici žileta“, priča Aćimović.

Verovatno kao i koketiranje na relaciji komšijskih odnosa i na liniji vatre i kroz ulogu Srbina u Hrvatskoj policiji, pripremu za ispit, publika je videla sve, i smeh i tugu, i nacionalizme, i priču o mržnji kroz ljubav.

„Mi smo proklet narod. Danilo Kiš je jednom rekao da je Balkan jedan od najlepših pejzaža, ali da se razlikuje od ostalih delova sveta jer ovde mrak pada malo ranije!“, kaže poznati umetnik.

Ne krije da trenutno radi na dokumentarcu o Ratku Rudiću, jednom od najvećih jugoslovenskih sportskih stručnjaka.

„Napravio sam negde oko pola filma, prošao tu igračku fazu, Zadar, Partizan, do osamdesetih godina, pa prva olimpijska medalja sa Jugoslavijom, pa Seul. Stigao sam negde do pola Italije“, objasnio je hrvatski glumac i reditelj.

Govoreći za Šarenicu, Aćimović je otkrio i šta ga spaja sa Erikom Kantonom: „Erik Kantona je čuveni fudbaler, bio je u Mančesteru, sad je veliki glumac. Igrao je u mom dečjem filmu Anka rađen prema motivima Mate Lovraka, jednog od najlepših dečjih romana, jako je gledan, duhovit je, ima mitoloških bića“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи