Šabanova bista i u džez muzeju „Nišvil“

Na današnji dan pre 82 godine rođen je Šaban Bajramović, koji je još za života širom sveta stekao status legendarnog romskog umetnika.

Džez festival „Nišvil“ će ove godine, osim tradicionalnog uvodnog programa 7. i 8. avgusta „Prijatelji Šabanu“ na „River stejdžu“ i dodeljivanja gran-prija za fuziju različitih muzičkih pravaca koji nosi ime Šabana Bajramovića sastavu „Džipsi kings“, odati još jednu počast velikom kantautoru.

U „Nišvil“ džez muzeju, koji će do početka festivala početi da radi u nekadašnjem hamamu u Tvrđavi, deo izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću, a tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju – rad akademskog vajara Vlade Ašanina.

Direktor festivala Ivan Blagojević podseća da je festival „Nišvil“ još 2006. godine ustanovio festivalski gran-pri koji nosi Bajramovićevo ime, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora.

Takođe, na inicijativu „Nišvila“ 2010. godine, u Amfiteatru na nišavskom keju postavljen je spomenik Šabanu Bajramoviću čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i poštovaoci.

„Šaban Bajramović do kraja svog života verovatno ni sam nije bio svestan, da je je jedan od pionira ‘world world' pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomirani kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu, a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee“, istakao je Blagojević.

Osim što je nekoliko puta nastupao na „Nišvilu“, te godine kada je i ustanovljena, takozvana „nulta“ nagrada, uručena je upravo njemu.


Šaban Bajramović je umro 8. juna 2008. godine, a samo jedan od primera kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle njegove smrti u londonskom listu Gardijan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво