Preminula glumica Jelena Žigon

Glumica Jelena Jovanović Žigon preminula je u utorak posle kraće bolesti, saznaje RTS. Opelo će biti održano 13. aprila u 12.30 u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju.

Glumica rođena 3. novembra 1933. godine snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova, među kojima se izdvajaju Prvi građanin male varoši, Moja strana sveta, Jutro, Divlje seme, Sudar na paralelama, Kapetan Leši...

Najveću popularnost je stekla je ulogom Jelene Todorović u desetodelnom filmskom serijalu Žikina dinastija, gde je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića – Lude godine (1977), Došlo doba da se ljubav proba (1980), Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi (1981), Idi mi, dođi mi (1983), Kakav deda, takav unuk (1983), Šta se zgodi kad se ljubav rodi (1984), Žikina dinastija (1985)...

U dalekoj Australiji snimila je sa velikim uspehom dva filma – Obećana žena i The Picture Show Man. U legendarnoj seriji o Vinetuu, koja je ostala zabeležna u svetskoj kinematografiji, imala je zapaženu ulogu sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Dobitnica je nagrade „Zlatni prsten“ za najbolju glumicu 1961. godine, „Zlatnog beočuga“, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. godine.

Na zenitu svog života i uspešne karijere, sasvim nedavno, u martu na međunarodnom forumu Zlatni vitez u Rusiji, dobila je nagradu za životno delo u oblasti filma po imenu filmskog stvaraoca Sergeja Bondarčuka – kao najveće priznanje koje se dodeljuje na tom festivalu.

Povodom nagrade „Sergej Bondarčuk“, Saša Erdeljanović je izjavio da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u Prvom građaninu male varoši Puriše Đorđevića.

U Republici Srpskoj nagrađena je za svoj rad sa ranjenicima Ordenom Njegoša prvog stepena, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila je Medalju Njegoša za plemenitost svog umetničkog i dobrotvornog rada.

Bavila se dramatizacijom poezije Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a autor je i scenarija za scensko-muzičku poemu o Simonidi, koja je izvedena u martu u beogradskom Narodnom pozorištu.

Smatrali su je muzom mnogih velikih pesnika, jer su o njoj napisane desetine pesama.

Među njima se izdvaja antologijska poema Ace Sekulića posvećena Jeleni Bar ti budi večna. Kao veliki čuvar književne i poetske reči prošle godine nagrađena je i „Zlatnim beočugom“ Beograda.

Jelena Žigon bila je supruga glumca Steve Žigona (preminuo 2005) i majka glumice Ivane Žigon i slikara Nikole Žigona.

Sa ćerkom Ivanom i Gavrilom Kujundžićem je pre 14 godina osnovala ansambl „Kosovski božuri“.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво