Preminuo poznati modni kreator Iber de Živanši

Osnivač modne imperije „Živanši“ legenda francuskog i svetskog dizajna Iber de Živanši preminuo je u 92. godini, potvrđeno je u modnoj kompaniji. Ostaće upamćen i kao kreator legendarne male crne haljine koju je u filmu „Doručak kod Tifanija“ nosila Odri Hepbern.

Legendarni francuski dizajner koji je osmislio modne stilove Džeki Kenedi i Odri Hepbern preminuo je u 92. godini.

„Sa velikom tugom obaveštavamo vas da nas je napustio Iber de Živanši“, naveo je u saopštenju partner modnog dizajnera, Filip Vane.

U poruci objavljenoj preko modne kuće „Živanši“ navodi se da Vaneov bol deli Živanšijeva rodbina – nećaci, bratanice i njihova deca.

Iber de Živanši rođen je u francuskom gradiću Bove 21. februara 1927. godine u porodici u kojoj je bilo mnogo umetnika. Između ostalog, Iberov pradeda sa majčine strane izrađivao je kostime za pozorište, a neki njegovi modeli otišli su i u Jelisejsku palatu.

Njegov otac je bio markiz od Živanšija i nadao se da će njegov sin postati advokat, ali Živanši je veoma mlad počeo da pokazuje interesovanje za dizajn, preneo je Rojters. Mladi Živanši je počeo studije prava, ali se nakon Drugog svetskog rata upisao u Školu lepih umetnosti u Parizu.

Njegova prva kolekcija pojavila se 1952. godine i zaradila je oko milion evra u porudžbinama, što mu je omogućilo da osnuje sopstvenu kompaniju – "The House of Givenchy" 1952. godine.

Posle fenomenalnog debija otišao je u Njujork gde je konačno upoznao Kristobala Balensijagu sa kojim je ostao prijatelj do njegove smrti.

Prijateljstvo sa Odri Hepbern, koju je upoznao 1953. godine na snimanju ostvarenja Sabrina, pomoglo mu je da se vine među zvezde modne scene.

Tokom 40 godina saradnje i druženja sa glumicom koju je nazivao svojom muzom nastale su brojne kreacije koje će ostati zabeležene u istoriji mode, ali i filma.

Osim garderobe, Iber je kreirao za svoju kuću i parfeme i tkaninu za opremanje enterijera hotela. Nakon više od 30 godina Živanši je 1988. godine prodao svoj brend kompaniji „LVMH Moe Emesi - Luj Viton“.

Modni kreator povukao se iz modne industrije 1995. godine kada je za glavnog dizajnera kuće „Živanši“ postavljen Džon Galijano.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. mar 2018, 21:37)
anonymous [neregistrovani]

Не филозофирај

Ако се неко прави паметан, то си ти пријатељу. Мани се филозофије, какве везе има како се изговара реч.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 20:24)
anonymous [neregistrovani]

Givenchy

Nije "zivansi" vec "zavnsi" kako izgovaraju Francuzi. Glas "i" se izgovara kao podmuklo "a" dok se "e" prakticno guta. Mi Srbi uvek se pravimo pametniji nego sto jesmo.