Bono se izvinio nakon optužbi osoblja njegove organizacije

Pevač irske grupe "U2" Bono Voks izvinio se nakon što su neki članovi osoblja dobrotvorne organizacije "One", čiji je on suosnivač, optužili rukovodstvo za maltretiranje i zlostavljanje.

Među optužbama je i tvrdnja da je jedna radnica premeštena na niže radno mesto nakon što je odbila da „postane intimna“ sa neimenovanim zvaničnikom strane vlade, prenosi Bi-Bi-Si. Prema optužbama, menadžer te žene je tom zvaničniku o njoj izneo „seksističke i sugestivne komentare“.

„Izražavamo duboko žaljenje. Mrzim maltretiranje, to ne mogu da podnesem“, rekao je Bono za Dejli mejl.

Pevač je naveo da je za te optužbe čuo u novembru što ga je, kaže, razgnevilo, a Bi-Bi-Si precizira da je reč o ispostavi organizacije u Johanesburgu.

„Moj tim i ja čuli smo pritužbe na nizak moral i loše rukovođenje... Šef kancelarije nije zaštitio zaposlene i ja moram za to da preuzmem izvesnu odgovornost“, objasnio je Bono Voks, dodavši da bi želeo da se lično izvini osobama koje su zlostavljane.

Među drugim istaknutim članovima Upravnog odbora ove dobrotvorne organizacije su i bivši britanski premijer Dejvid Kameron i visoka zvaničnica kompanije „Fejsbuk“ Šeril Sendberg, navodi Bi-Bi-Si.

Ta organizacija je, inače, osnovana 2004. godine s ciljem da se bori protiv ekstremnog siromaštva. Izvršna direktorka organizacije "One" Gejl Smit saopštila je da su bivši zaposleni obavestili organizaciju ranije ove nedelje da pripremaju tužbu povodom ovih pritužbi.

U saopštenju se navodi i da su u novembru izronila na površinu „istorijska pitanja“ maltretiranja kada su neki bivši zaposleni iz kancelarije te organizacije u Johanesburgu objavili svoje priče na društvenim mrežama.

„Istraga je pružila dokaze o neprofesionalnom ponašanju i, pre svega, onome što bih okarakterisala kao maltretiranje i omalovažavanje osoblja od kraja 2011. do 2015. godine u našoj službi u Johanesburgu“, navela je Gejl Smit.

Menadžerka je od članova osoblja, precizirala je Smitova, tražila da u njenoj kući obavljaju kućne poslove. Tvrdnja da je od jedne žene traženo da stupi u intimne odnose s jednim stranim zvaničnikom nije mogla da bude potkrepljena dokazima, ali nije ni opovrgnuta, istakla je izvršna direktorka organizacije.

Uz to, organizacija "One" otkrila je da njen afrički ogranak nije plaćao porez između 2010. i 2015. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара