Putin: Biti obaveštajac u Istočnoj Nemačkoj je izuzetno iskustvo

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je, dok je bio angažovan kao obaveštajac u Istočnoj Nemačkoj, stekao izuzetno iskustvo baveći se regrutovanjem agenata i radeći sa tajnim operativcima.

„To su bili jedinstveni ljudi, prvoklasni po ubeđenjima, intelektu, moralnosti, istrajnosti i životnoj snazi. Za mene je to bilo izuzetno iskustvo“, istakao je Putin u dokumentarcu „Svetski poredak 2018“, prenosi danas Tas.

Na pitanje kako je sovjetsko obaveštavanje odražavalo stanje u političkim krugovima u poslednjim godinama Hladnog rata i da li su se njihovi izveštaji i projekcije mnogo razlikovali od onoga što se kasnije zaista dogodilo, ruski predsednik je odgovorio da je to za njega teško pitanje „jer je u to vreme bio običan obaveštajac“.

„Nisam se bavio nikakvim analitičkim radom, pa generalno ne mogu sada reći šta je primaocu informacija, generalnom sekretaru, tačno prenosila obaveštajna služba u Istočnoj Nemačkoj u druge službe. Bolje o tome pitajte Gorbačova“, rekao je Putin.

Upitan da li je u to vreme mogao da predvidi kako će se Hladni rat završiti, ruski predsednik je dao negativan odgovor.

„To niko nije mogao da predvidi, mada smo videli duboke promene u našoj zemlji i razmišljali o tome kako će se situacija razvijati unutar zemlje i kako će to uticati na globalna pitanja. Međutim, niko nije mogao da zamisli da će se stvari odviti onako i onoliko brzo“, zaključio je Putin.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво