Preminuo operski pevač Velizar Maksimović

Dugogodišnji član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, bas Velizar Maksa Maksimović, preminuo je u 85. godini života i biće sahranjen sutra na Novom groblju, saopštio je danas nacionalni teatar.

Maksimović, rođen 1933. godine u Badovincima, u Mačvi, tokom karijere ostvario je veoma zapažene uloge, naročito u ostvarenjima italijanskog repertoara, od kojih se posebno izdvaja Žorž Žermon, u Verdijevoj Travijati, sa 132 nastupa.

Publika ga pamti i kao Grofa Lunu u Trubaduru, Rigoleta u Rigoletu, Amonasra u Aidi, Figara u Seviljskom berberinu, Belkorea u Ljubavnom napitku, Tonija u Pajacima...

Pevao je i u predstavama Faust, Karmen, Španski rat, Julije Cezar, Čarobna frula, Karmina burana, Boris Godunov, Pikova dama, Ivan Grozni, Kaća Kabanova, Prodana nevesta, Koštana, Ero s onoga svijeta, Pokondirena tikva, Gorski vijenac.

Stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1. septembra 1965. godine.

Penzionisan je na kraju sezone 1990/1991 i posle toga nastavio je još punih 16 godina da peva kao honorarni saradnik.

Poslednji nastup na matičnoj sceni imao je 25. januara prošle godine.

Iako pre toga punu deceniju nije otpevao nijednu ulogu, bez razmišljanja je prihvatio poziv direkcije Opere da, „u poslednjem trenutku“, umesto kolege koji se razboleo, nastupi kao sluga Benoa u Pučinijevim Boemima.

Osvojio je mnogobrojne nagrade među kojima se posebno izdvajaju Treća nagrada mladih jugoslovenskih pevača (Zagreb 1959), Prva nagrada mladih jugoslovenskih pevača (Beograd 1961/1962), Nagrada za bas (Vervije u Belgiji 1961/1962), dve pozorišne nagrade za operu Moć sudbine (Fra Melitone) i Čarobna frula (Papageno), Povelja Narodnog pozorišta 1990. godine...

Deceniju i po uspešno se bavio i pedagoškim radom u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 17. feb 2018, 08:39)
Поштовалац [neregistrovani]

Покој души

Вјечнаја памјат великом српском оперском певачу.