Detalji tužbe protiv Vajnstina – u rasporedu imao „osoblje za seksualne aktivnosti“

Država Njujork tužila je kompaniju „Vajnstin“ zbog sumnje da njen studio nije zaštitio zaposlene od producenta Harvija Vajnstina, koga su mnoge žene optužile za seksualno uznemiravanje ili silovanje.

Njujorški tužilac Erik Šajdermen rekao je da je podneo tužbu protiv kompanije, kao i Harvija i Roberta Vajnstina.

Optužnicom, podnetom posle četvoromesečne istrage, Harvi Vajnstin se tereti, između ostalog, za verbalne pretnje koje uključuju rečenice „Ubiću te“ ili „Pobiću ti porodicu“, zatim za zapošljavanje žena koje treba da budu „pratnja Vajnstinu na događajima i da mu olakšaju seksualna osvajanja“, preneo je Bi-Bi-Si.

U optužnici stoji i da je Vajnstin tražio seksualne usluge u zamenu za napredovanje u karijeri u studiju, da je zahtevao od svojih vozača da „uvek drže kondome i injekcije za erektilnu disfunkciju u automobilima“.

Vajnstin je, takođe, zahtevao od svojih asistenata da stave u raspored „osoblje za seksualne aktivnosti“ tokom radnog vremena i posle posla, zatim je omalovažavao žensko osoblje u kompaniji i vređao ih zbog mesečnog ciklusa i vikao je na jednu ženu da treba da ode iz firme i pravi decu, jer je samo za to dobra... To su samo neke od tačaka optužnice, preneo je Bi-Bi-Si.

Vajnstin, suosnivač „Studija Miramaks“, bio je jedan od najuticajnijih holivudskih producenata pre nego što ga je, sada već više od 70 žena, tužilo za seksualno uznemiravanje ili silovanje, što on negira.

Studio pregovara sa grupom investitora o prodaji, ali će zbog tužbe pregovori biti „na čekanju“, naveo je izvor upoznat sa situacijom.

U tužbi se navodi da prodaja kompanije „mora da osigura da žrtve dobiju odštetu“.

„Svaki Njujorčanin ima pravo na radno mesto bez seksualnog uznemiravanja, zastrašivanja i straha“, kaže se u saopštenju tužioca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво