Reagovanja na vest o smrti Nebojše Glogovca

Na društvenim mrežama prijatelji i kolege opraštaju se danas od slavnog glumca Nebojše Glogovca, koji je preminuo u 49. godini u Beogradu.

Odlazak Nebojše Glogovca tragičan je i nenadoknadiv gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja, saopštila je danas njegova matična kuća, Jugoslovensko dramsko pozorište.

Iz JDP-a ističu da je Glogovac bio ne samo vodeći glumac svoje generacije nego i jedan od najvećih u povesti srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja. 

„Otišao je jedan od najboljih glumaca u regionu, vrhunski umetnik i predvodnik svoje generacije u stvaralačkim okvirima“, rekao je dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović. Govoreći o Glogovcu, Zelenović je napomenuo da je poslednji put video našeg proslavljenog glumca u okviru programa Festivala na Paliću.

„Pitao sam se tada šta još može bolje da uradi tako talentovan glumac. Gledao sam ga u filmu Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske, gde je maestralno odigrao profesora istorije. Mnogo mi je teško. Znao sam da prognoze nisu dobre, ali sam se nadao da je mlad i da će se izvući“, rekao je Zelenović.

Filmski znalac i trenutno upravnik Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU istakao je da je Glogovac ostvario niz nezaboravnih uloga na televiziji, filmu i u pozorištu.

„Mnogo volim film Hadersfild u kojem je Glogovac igrao, zatim njegova uloga oca Milutina u televizijskoj seriji Moj rođak sa sela, pa siloviti start karijere u filmu Ubistvo sa predumišljajem... Glogovac je odigrao tu sjajnu ulogu oca Milutina u kojoj ženi na umoru peva pesmu iz mladosti. Nenadoknadiv gubitak za našu kulturu“, naglasio je Zelenović.

Glogovčeva prijateljica i koleginica Nataša Ninković napisala je na Fejsbuku: „Zauvek u mom srcu! Sa anđelima, mili moj“.

„I On bira i u svoje rajsko naselje poziva najbolje! Neka ti je večna slava, veliki glumče i časni čoveče!“, napisala je na Tviteru glumica Ljiljana Blagojević.

„U Srbiji je osvanuo još jedan sumoran i veoma tragičan dan. Sa nevericom sam primio vest da je preminuo divan čovek, neponovljivi i veličanstveni glumac i kolega Nebojša Glogovac. Večno ću pamtiti jutrošnje suze i bolno ridanje kolege Raleta Milenkovića – dok mi je na setu našeg novog projekta saopštava strašnu vest koju je upravo čuo“, napisao je u saopštenju reditelj Radoš Bajić ispred produkcije „Kontrast studios“.

„Pamtiću Nebojšinu hrabrost, lepotu njegovog osebujnog talenta i razgovore koje smo vodili u pauzi snimnja Ravne gore na Ljutom polju i Suvoboru. U nenadoknadivom gubitku, porodici i prijateljima – izražavamo najdublje saučešće“, zaključio je Bajić. 

„Nebojša Glogovac je očaravao silinom svog talenta i nesumnjivo je bio jedan od najboljih glumaca u Evropi. Prisustvo Glogovca u našim životima bio je veliki dobitak za sve nas“, izjavio je za Tanjug glumac Voja Brajović.

„Bili smo veoma počastvovani što smo ga gledali na televiziji, filmu i u pozorištu. Njegov raskošni talenat nas je grejao. Njegov odlazak predstavlja udar na naše posvećenje pozorištu“, naglasio je Brajović.  

Poruku povodom smrti Glogovca uputio je i popularni glumac iz njegove generacije Sergej Trifunović: „Ne znam šta bih ti rekao što već ne znaš. Jedino što bih mogao da ti kažem je, da kad dođe moj čas, voleo bih da me ti sačekaš tamo“.

Od Glogovca se oprostio i Andrija Milošević: „Počivaj u miru, druže“.

Muzičar i glumac Đorđe David oprostio se rečima: „Znao sam ga kao klinca još iz Dečjeg omladinskog dramskog studija RTS-a. Zvao sam ga Lobanja. Od milošte. Neka su ti laki putevi nebeski“.

"Svi gubimo, svi. Ja sam izgubio izuzetnog partnera u dve predstave, tri koliko smo igrali zajedno, a moje pozorište je izgubilo neviđeno mnogo", poručio je glumac Vlasta Velisavljević.

„Počivaj u miru“, napisao je glumac Saša Joksimović, a glumica Katarina Bogićević se na Instagramu oprostila od Glogovca rečima „Neka te anđeli čuvaju“.

Reditelj Emir Kusturica kaže da je „Nebojša otišao na onaj svet zgrožen vremenom u kome je moral ono što se nekome sviđa“.

Nije pristajao na ideju da lopovi lako kupuju svoj socijalni status, s druge strane postigao je vrhunac u onome što se zove glumačka umetnost.

Reditelj Jagoš Marković priča da je Glogovac bio kao i svi veliki umetnici – jednostavan, superioran, velikodušan, car u svemu čega se dotakao i u pozorištu i na filmu, u svim žanrovima. „Stvarno je ovo teško verovati da je realnost“, rekao je Marković.

„Kao da je nestao duh jednog vremena. Vremena koje je bilo, evo kao što će se ispostaviti Nebojšinim odlaskom zapravo tragično vreme i njegove uloge i način glumačkog izražavanja, to nije naknadna pamet, to smo uvek znali, uvek nosi izvesnu crtu tragizma“, rekao je reditelj Gorčin Stojanović.

Umetnički direktor pozorišnog festivala „Dani komedije“ u Jagodini, Dobrica Milićević, izjavio je povodom smrti srpskog glimca da je otišao jedan od najboljih glumaca profesionalnog teatra Srbije.

„Imao je blistavu karijeru, smrt ga je odnela u najboljim godinama stvaralaštva“, rekao je Milićević za Tanjug.

Festivalska publika festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije u Jagodini „nikada ga neće zaboraviti“, istakao je Milićević.

Smrt Glogovca izazvala je tugu u Upravi „Dana komedije“ u Jagodini jer je glumac igrao mnogo puta na tom festivalu, koji će se ove godine održati 47. put.

Na tom festivalu, pre dve godine, Glogovac je nagrađen statuetom „Ćuran“ za ulogu Adama u predstavi Razbijeni krčag Hajnriha fon Klajsta u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

„Odlazak Nebojše Glogovca je nenadoknadiv gubitak za našu kulturu", izjavio je Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, naglasivši da je Glogovac bio jedan od najboljih glumaca svoje generacije.

„Mnogo mi je žao. Izgubili smo velikog umetnika, jednog od najzanačajnijih u istoriji naše kinematografije i pozorišta. Velika nenadoknadiva praznina ostaje iza njega", rekao je Jevtić.  

Fudbalski i košarkaški klubovi „Crvena zvezda“ oprostili su se od Glogovca. Na zvaničnom nalogu crveno-belih na Tviteru piše: „Počivaj u miru! Tvoja Crvena zvezda“.

Pre nekoliko dana, kada je objavljeno da je Glogovac bio u teškom stanju, „Zvezda“ mu je pružila podršku slikom navijača sa jedne od utakmica na kome je istaknut transparent sa čuvenim njegovim citatom iz filma Nebeska udica: „Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže... i pobediš“. 

Glumac Nebojša Glogovac preminuo je u Beogradu u 49. godini, posle kraće bolesti. 

Brojni mediji u regionu preneli su vest o smrti Nebojše Glogovca ističući da je otišao jedan od najtalentovanijih srpskih glumaca.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво