Preminuo kapetan Rik Džoli, „pravi heroj“ Folklandskog rata

Čovek koji je spasio stotine života u najgorim uslovima Folklandskog rata, zbog čega su ga odlikovale i Velika Britanija i Argentina, medicinski oficir britanske Kraljevske mornarice, Rik Džoli, preminuo je u 72. godini.

Radeći u poljskoj bolnici tokom Folklandskog rata, lečeći svoje kolege kao i neprijateljske vojnike i ne izgubivši nijednog pacijenta, Rik Džoli stekao je neizmerno poštovanje.

Bi-Bi-Si ga je nazvao „pravim herojem“ Folklandskog rata, a Kraljevska mornarica izdala je zvanično saopštenje potvrđujući i žaleći što je Džoli preminuo u svom domu u Torpojntu.

„Sa velikim žaljenjem obaveštavamo vas da je kapetan Rik Džoli jutros preminuo u snu“, piše u saopštenju.

Džoli je postao nacionalni heroj tokom Folklandskog rata, nakon što je postavio poljsku bolnicu i u njoj primao sve pacijente, nevezano da li su britanski ili argentinski vojnici.

Njegov bivši kolega Dejvid O'Saliven napisao je da je Džoli bio doktor u pravom smislu te reči, koji je uvek stavljao dobrobit drugih ispred svoje.

„Njegovo inspirativno vođstvo u poljskoj bolnici bilo je neverovatno. Nema mnogo ljudi koji su spasavali ljude u toliko lošim uslovima. Nazovi bolnica, koja je u stvari ličila na prljavu kasapnicu, bila je jedina slobodna lokacija, ali su hirurški timovi radili neprestano tretirajući vojnike sa obe strane, dok su letele bombe i meci i na izuzetnoj hladnoći. Da ne pričamo o tome da su se u bolnici nalazile dve neeksplodirane bombe“, napisao je O'Saliven.

Uprkos očajnim uslovima, tokom svog vođenja bolnice „Crvenozelena mašina života“, Džoli nije izgubio nijednog pacijenta.

Britanski hirurg sa činom kapetana postao simbol požrtvovanosti pozivu koji je izabrao i časnom držanju. Zbog toga je zaradio poštovanje i Velike Britanije i Argentine.

Britanska kraljica Elizabeta Druga odlikovala ga je Ordenom britanske imperije, a dobitnik je i jednog od najviših argentinskih odlikovanja - Ordenom maja, nazvanog po Majskoj revoluciji 1810. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара