„Plodovi rata“ – dečak iz Nagasakija i papino novogodišnje upozorenje

Najčešće tokom svojim javnih pojavljivanja papa Franja se čini nasmejanom i optimističnom osobom, ali čini se da praznici u njemu bude duboko ukorenjenu tugu zbog nepravde i patnje u svetu.

Papa je zato tražio da se za praznike odštampa i razdeli kartica sa fotografijom malog dečaka iz Nagasakija, koji stoji u redu čekajući da kremira svog brata kog je nosio na leđima.

Na poleđini centralno mesto zauzima poruka: „Plodovi rata“, ispod čega se nalazi opis fotografije.

„Napravio ju je američki fotograf Džozef Odonel nakon što je na Nagasaki bačena atomska bomba. Dečakova tuga izražena je samo njegovim usnama koje grize do krvi“, piše na poleđini kartice.

Smatra se da je papa ovom porukom želeo da u vreme praznika podseti ljude da se nepravda i dalje dešava širom sveta.

Osim toga, simbolika Nagasakija i horora koji su njegovi stanovnici preživeli treba da se odnosi i na pretnju od izbijanja nuklearnog rata zbog veoma zategnutih odnosa između SAD i Severne Koreje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи