Obama došao u Čikago da bude porotnik... i nije izabran!

Bivši američki predsednik danas se pojavio u sudu u Čikagu kako bi obavio dužnost porotnika, a onda je čuo reči: Slobodni ste.

Vozilo 44. američkog predsednika napustilo je Kenvud na južnoj strani grada i stiglo je u Centar „Ričard Dejlej“ malo pre 10 časova ujutru, prenosi AP.

Obučen u tamni sako, preko košulje ali bez kravate, Obama je mahao prisutnima koji su se okupili ispred suda nakon čega se popeo na 17. sprat gde se sastao sa ostalim porotnicima, zaposlenima u sudu, advokatima i novinarima.

Malo pre podneva, okružni sudija Timoti Evans rekao je novinarima da bivši predsednik nije odabran za porotnika, ali da je bio spreman da svoju dužnost obavi ukoliko to od njega bude zahtevano.

Zapravo, prema rečima njegove portparolke Kejti Hil, Obama je bio pozvan i 2010. godine, ali tada je bio jedan od najmoćnijih svetskih lidera, pa je bio u mogućnosti da odloži ovu dužnost.

U međuvremenu, kako se navodi, stekao je određeno iskustvo za porotnika gledajući 20-minutno video-uputstvo, u kojem voditelj Lester Holt detaljno objašnjava porotničku dužnost.

Inače, kad je stigao pred zgradu suda, mnogobrojni prisutni građani, kao ali i zaposleni u sudu tiskali su se kako bi ga fotografisali.

I, kao što obično biva, i ove su srede budući porotnici nosili na sud knjige, ali su ovog puta poneli knjige koje napisao Obama u nadi da će od njega dobiti autogram.

„Pogledajte ovo. Vi ste znali da ću ja da dođem“, upitao je Obama jednog čoveka koji je držao kopiju njegove knjige „Snovi moga oca“.

Tomas Pirson, koji je napravio i snimak, rekao je da mu je rukovanje da Obamom bilo „najbolje iskustvo u čitavom životu“ i dodao da nije planirao da dođe na sud iako je pozvan kao porotnik, dok mu majka nije rekla da će doći Obama.

Nije prvi predsednik koji je pozvan za porotnika

Kako agencija navodi, Obama je ličnost na najvišoj poziciji koja je pozvana da bude u poroti u Čikagu, ali nije prvi bivši predsednik koji je bio pozvan. Naime, 2015. bio je pozvan Džordž Buš Mlađi, a 2003. Bil Klinton. Ni jedan od njih nije izabran za porotnika.

Obama, osim toga, nije ni prva poznata ličnost iz Čikaga koja je pozvana da obavi dužnost porotnika. Opra Vinfri bila je 2004. u poroti koja je izglasala krivicu jednog muškarca zbog ubistva.

Deceniju kasnije glumac Lorens Turo, poznatiji kao Mister Ti, pojavio se na sudu u Čikagu, ali nije bio izabran za porotnika.

Zvaničnog objašnjenja zbog čega Obama nije izabran za porotnika nije bilo, ali kako se navodi, nije neuobičajeno da sud pozove građane da budu porota, a zatim ih izuzme sa nekog suđenja.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, svaki potencijalni porotnik dobija oko 17,20 dolara novčane nadoknade od opštine, a Obama će svoj novac donirati okrugu Kuk.

Kako se navodi, Obama je u nasumičnom izvlačenju izbačen iz kruga porotnika i rečeno mu je da njegova usluga sudiji okruga Kuk Timotiju Evanu nije potrebna.

Hilova je saopštila da bivši predsednik „veruje da je najvažnija služba demokratije građanska služba i smatra da je porotnička dužnost suštinska obaveza građana“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво