Putujuća izložba o Dejvidu Bouviju stiže u Njujork

Putujuća izložba posvećena legendarnom britanskom muzičaru Dejvidu Bouviju biće naredne godine predstavljena u muzeju „Bruklin“ u Njujorku, preneo je danas list „Njujork tajms“.

Izložba u tom muzeju biće održana od 2. marta do 15. jula 2018. Muzej će pored stalne postavke, izložiti još nekoliko muzičkih partitura i rukom napisane beleške slavnog muzičara.

Putujuću izložbu posvećenu Bouviju posetilo je više od milion ljudi od njenog lansiranja u Londonu 2013. godine.

Retrospektiva "David Bowie Is" (Dejvid Bouvi je...) sadrži fotografije, video-snimke, tekstove, kostime i druge predmete muzičke zvezde. To je inače jedina zvanična izložba posvećena njemu.

Izložbu je u Londonu videlo 312.000 ljudi, u Torontu 146.500, Sao Paulu 80.000, Berlinu 151.000 i Čikagu 193.000 ljudi, saopštio je ranije londonski muzej „Viktorija i Albert“ odakle je počela izložba.

To je prvi put da je taj muzej posvetio izložbu jednoj rok zvezdi. Jedan od kustosa londonskog muzeja, Viktorija Brouks, izjavila je da „Bouvi nije obična rok zvezda, jer je ušao u svaku oblast kulture“.

Bouvi je preminuo 10. januara 2016. od raka jetre. Svoj poslednji album Black Star izdao je dva dana pre smrti, 8. januara na svoj 69. rođendan.

Kultni muzičar je poznat po menjaju imidža i stila. Njegov album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars iz 1972. godine ustoličio ga je u veliku britansku i svetsku muzičku zvezdu.

Muzičar je inspiraciju za lik Zigija Stardasta našao u stvarnoj ličnosti, britanskom rokenrol pevaču Vinsu Tejloru koji je posle nervnog sloma počeo da veruje za sebe da je prelazno biće između vanzemaljca i Boga.

Bouvi, čije je pravo ime Dejvid Robert Hejvord-Džouns, objavio je nekoliko desetina albuma, među kojima su najpoznatiji Space Odity (1969), Heroes (1977), Scary Monsters and Super creeps (1980), Let's Dance (1983), Never Let me Down (1987) i Tin Machine (1990).

Glumio je mnogim filmovima, a najzapaženija uloga mu je u filmu strave i užasa Glad (1983) reditelja Tonija Skota, u kojem su igrale i Katrin Denev i Suzan Sarandon.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 06. okt 2017, 05:17)
anonymousTO3A [neregistrovani]

ЕЕЕЕ БАШ ВАМ ХВАЛА...

... Идем часком да помузем краве, на*раним свиње и ето ме у Њујорк... ракију ћу да испекнем кад се вратим! Хвала ви што сте ме на време обавестили!