Preminuo „kralj trube“ Fejat Sejdić

Posle kratke i teške bolesti, jedan od najpoznatijih muzičara sa ovih prostora, „kralj trube“ Fejat Sejdić preminuo je noćas u svom domu u rodnom Bojniku u 76. godini, potvrdio je njegov unuk Nebojša.

Sa 14 godina prihvatio se trube u orkestru svog oca Kadrije i od tada je svirao sa najpoznatijim muzičarima.

Pre 14 godina se povukao iz aktivnog sviranja, nakon čega je trubu predao unuku Nebojši. Posle povlačenja pretrpeo je šlog. Ministarstvo kulture mu je 2009. godine dodelilo državnu penziju za doprinos nacionalnoj kulturi.

„Moj život je truba. Nema želje koja mi se nije ispunila, a posebno ova poslednja da dobijem nacionalnu penziju“, rekao je Sejdić za RTS u jednom od svojih poslednjih intervjua.

Slušali su ga Josip Broz Tito, Šarl de Gol, princ Tomislav Karađorđević, Zoran Đinđić, Milo Đukanović, Orson Vels, Vili Brant, Leonid Brežnjev, Ričard Barton, engleska kraljica Elizabeta Druga i mnogi drugi.

Osvojio je veliki broj nagrada i višestruki je pobednik Sabora trubača u Guči.

„Truba traži dušu, neće bez duše da se svira, ne pomažu note ako je nemaš“, govorio je Sejdić.

Fejat Sejdić će biti sahranjen sutra na seoskom groblju u Bojniku.

Reakcije kolega

Otišao je veliki muzičar, perfektan gospodin i sjajan čovek, složili su se Dejan Petrović, Sanja Ilić i Bora Dugić, sagovornici Tanjuga, povodom vesti da je u 76. godini umro legendarni trubač Fead Sejdić.

Jedan od najcenjenijih naših trubača Dejan Petrović naglasio je da još uvek ne može da veruje da nas je zauvek napustio veliki muzičar.

„Kao klinac sam mu se divio. On je za mene uvek bio perfektan gospodin. Pokušavao sam da učim od njega kako je biti veliki gospodin na sceni, u samom muziciranju, oblačenju, ophođenju prema kolegama i medijima“, rekao je Petrović.

On je napomenuo da se uvek sav naježi kada pomisli koliko je dobrih stvari iza sebe ostavio Sejdić. „Bio je kompozitor, izvrstan instrumentalista, pedagog... Uvek je verovao u porodične vrednosti. Bio mi je uzor u svakom smislu. Mnogo mi je žao što je otišao“, istakao je Petrović.

Kompozitor i pijanista Sanja Ilić naglasio je da je Sejdić bio pionir nove trubačke muzike u Srbiji.

„Napustio nas je veliki muzičar koji je zapravo bio veliki muzički fenomen. Bio je autentičan na sceni i po stilu muziciranja i komponovanja. Sa druge strane Sejdić je bio jednostavan čovek odan porodici. Biće upamćen u istoriji kulture naše zemlje“, smatra Ilić.

Frulaš Bora Dugić kaže da će Sejdića pre svega pamtiti generacije trubača kao uzora i pedagoga.

„On je svirao sa dušom. Bilo koja kvalitetna muzika ako se svira bez duše prestaje da bude muzika. Sejdić je iza sebe ostavio upečatljiv način sviranja i kao veliki muzičar trudio se da to podeli sa svima koji su bili zaineteresovani za trubu. Svi ti muzičari koji učili od njega danas u srbiju predstavljaju posebnu kulturnu baštinu“, kazao je Dugić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи