Titula prve dame – uloga koju Francuzi ne žele da plate

Na predlog Emanuela Makrona da njegova supruga, prva u francuskoj političkoj istoriji ponese titulu prve dame, francuska javnost reagovala je burno. Sa druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama izborom predsednika, građani biraju i da njegova partnerka igra važnu društvenu ulogu. Međutim, to košta, a Francuzi ne bi da plate.

Zajedno su prošli izborni marš i proslavili pobedu. Francuski predsednik bi za svoju suprugu i javnu funkciju, a to je za više od 200.000 Francuza nedopustivo. Potpisali su peticiju protiv posebnog statusa prve dame za Brižit Makron.

"Niko ne sme da bude iznad drugih zato što je supruga tog i tog. Predsednika su izabrali građani, ali to ne znači da je njegova žena ispred svih drugih žena, to je nepravedno", poručuje pokretač peticije Tijeri-Pol Valet.

Makron je funkciju za suprugu najavio još u kampanji. Ali tri meseca od kada su se uselili u Jelisejsku palatu, mladom predsedniku rejting vrtoglavo pada.

"On je najavio mere štednje za jesen, a isto tako najavio je i zakon o moralizaciji javnog života koji zabranjuje poslanicima da zapošljavaju rođake i članove porodice kao lične asistente", objašnjava Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

Izmišljena funkcija supruge za visoku platu, koštala je predsedničkog kandidata Fransoa Fijona uloge favorita na izborima. Mada, nije da supruge francuskih predsednika nisu imale važnu društvenu ulogu.

"Recimo Bernadet Širak je imala dobrotvornu ulogu, dok je Karla Bruni supruga Sarkozija imala više ulogu reprezenta francuske modne industrije u svetu. Mislim da ovo vreme nije pogodno za izdvajanje iz budžeta za prvu damu", kaže Zečević.

Prva dama je u SAD instutucija, počev od Marte Vašington. Pamti se Džeki Kenedi koja je u Belu kuću unela poseban stil. Hilari Klinton donela je ambicije. Svaku suprugu američkog predsednika okružuje posada od petnaestak ljudi.

"Današnja prva dama se poredi sa prethodnom, Melanija Tramp sa Mišel Obamom, pri čemu svi komplimeniti, naravno, idu na račun Mišel Obame koja je svojevremeno kao svoj cilj odredila da smanji broj pregojazne dece u Americi, pa je u tu svrhu imala i oglednu baštu u vrtu Bele kuće", napominje nekadašnji dopisnik Politike iz Vašingtona Milan Mišić. 

Ni Srbija, kao ni Francuska, ne poznaje instituciju prve dame. Mada je supruga bivšeg predsednika Dragica Nikolić promovisala ulogu koja bi tom opisu trebalo da odgovara. Kroz humanitarnu fondaciju, pa čak i stranicu na sajtu tadašnjeg šefa države.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво