Rodna kuća Džona Apdajka postaje muzej

Rodna kuća čuvenog američkog pisca Džona Apdajka u Pensilvaniji uskoro će biti pretvorena u muzej i književni centar.

Budućnost kuće u Šilingtonu bila je neizvesna dok je 2012. nije kupilo Društvo Džona Apdajka (John Updike Society). Otada se Društvo angažovalo da stvori atmosferu '30-tih godina u kući, na osnovu starih fotografija i Apdajkovih dela.

Apdajk je prvih 13 godina života proveo u toj kući u Šilingtonu, oko 95 kilometara severozapadno od Filadelfije. Lokalni list Reding igl (Reading Eagle) je preneo da će piščeva ćerka donirati nameštaj iz tog perioda.

Društvo je saopštilo da će restauracija biti gotova do kraja leta.

Apdajk je za romane „Zeka je bogat“ i „Zeka je umro“ dobio Pulicerove nagrade za fikciju, i jedan je od samo tri pisca koji su tu nagradu dobijali više puta. Druga dvojica su But Tarkington i Vilijem Fokner.

Pored serijala o Hariju „Zecu“ Angstromu, poznata dela su mu i „Brazil“, „Gertruda i Klaudije“, „Parovi“ i „Veštice iz Istvika“.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 02. avg 2017, 14:18)
Рашчупани, [neregistrovani]

књишки мољац;

Апдајк је за мене најбољи "западни" писац...Ипак,поред брда прочитаних књига,стари руски писци су ми најдражи,а најчешће се сећам књиге из моје младости,Тургењев и "Ловчеви записи"...Нисам се усудио поново да је читам,јер:"Не враћај се никад тамо,где ти је било лепо!"...