Alis Kuper pronašao 50 godina staru Vorholovu sliku u skladištu

Hard-rok pevač Alis Kuper još ne može da poveruje da je u skladištu među muzičkom opremom pronašao više od 50 godina staru sliku Endija Vorhola.

Kuper je potpuno zaboravio na sliku, nazvanu Mala električna stolica, koja mu je data na poklon sedamdesetih godina prošlog veka.

„Bilo je to vreme rokenrola i niko od nas nije mnogo razmišljao o bilo čemu“, rekao je Šep Gordon, Kuperov dugogodišnji menadžer.

Slična verzija Vorholove slike prodata je 2014. godine na aukciji u „Kristizu“ za deset i po miliona dolara.

Pronađena slika je deo Vorholove serije Smrt i nesreća i otkrivena je u tubi smeštenoj u kovčeg sa nekim muzičkim rekvizitima, javio je Gardijan.

Sedamdesetih godina Kuper je u noćnom klubu „Studio 54“ prvi put upoznao Vorhola i njih dvojica su postali prijatelji. Američki pevač, čije je pravo ime Vinsent Furnije, preselio se u Njujork pre toga sa svojom devojkom Sindi Lang.

Ona je zatražila od Gordona da kupi sliku za oko 2.500 dolara, jer je planirala da je pokloni Kuperu za rođendan.

„Alis se seća da je razgovarao sa Vorholom o slici. Skoro je siguran da se razgovor zaista odigrao, ali ne bi mogao da se zakune“, rekao je Gordon za Gardijan.

Pošto se delimično setio razgovora sa Vorholom, Kuper je posumnjao da možda ima nešto veoma vredno. Ipak, njegova majka je ta koja se setila da sliku potraže u skladištu.

Gordon je objasnio da u vreme kada je kupljena slika nije smatrana preterano vrednom. „Endi Vorhol tada još nije bio 'Endi Vorhol'“, slikovito je objasnio Gordon.

Sliku je autentičnom proglasio stručnjak Ričard Polski.

„Trebalo je da vidite Alisovo lice kada je stigla Polskijeva procena. Vilica mu je pala na pod, a potom me je pogledao i pitao: 'Ozbiljno? Ja posedujem to?'“, prisetio se Gordon.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво