Preminuo Milivoje Mića Marković, legenda džeza

Klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer, publicista, dugogodišnji urednik u Televiziji Beograd Milivoje Mića Marković preminuo je noćas u 79. godini, saopštila je porodica.

Milivoje Mića Marković, rođen u Zagrebu 20. marta 1939. godine, gimnaziju i Muzičku školu „Franjo Kuhac“ pohađao je u Osijeku. Upamtio je kako je u detinjstvu u Osijeku, u glavnoj ulici u kojoj je živeo sa roditeljima i bratom, na banderi bio zvučnik sa kojeg je slušao tadašnje hitove. Zvao je to „ulični program“, koji je „skidao“ sa velikim zadovoljstvom.

U Beograd dolazi 1957. godine i nakon položene audicije postaje član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ gde je 1959. godine diplomirao.

Postaće i prvi diplomac džez odseka Muzičke akademije u Gracu.

Kao saksofonista brzo će dobiti nadimak po najvećem iz svoje branše – Koltrejn, a dobro se pamti njegov koncert na Kolarcu sa legendarnim Klarkom Terijem.

Kao kompozitor, proslavio se muzikom za seriju Otpisani i za film Ljubavni život Budimira Trajkovića.

Velika priznanja dobija dok je bio vođa Seksteta Marković-Gut – u jednom holandskom listu posle gostovanja u toj zemlji, pisalo da je „Milivoje Marković skinuo zvezde sa neba“.

Tokom karijere bio je jedan od šefova PGP-a i urednik u Televiziji Beograd, predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije. Predvodio je Big bend.

Sa Milošem Petrovićem osniva „M end P saut kvartet“ (M&P South Quartet), etno-džez orijentacije, koji je snimio dva CD-a.

Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon, objavljen u Prosvetnom glasniku Republike Srbije.

Držao je klasu saksofona i klarineta u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu.

Autor je zanimljivih televizijskih intervjua sa ambasadorima u Beogradu, a početkom devedesetih pisao je kolumne u Borbi u kojima je molio da se prekine s ratom i bezumljem.

Na džez festivalu „Nišvil“ dobio je Nagradu za životno delo.

Više od 50 godina bio je u braku sa Radmilom Mikić Miki, nekada veoma popularnom interpretatorkom lakih nota.

Dela koja ostaju budućim generacijama

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je u ime Ministarstva i u svoje lično ime, telegram saučešća Radmili Mikić, supruzi preminulog Milivoja Miće Markovića.

„Milivoje Mića Marković ostaće upamćen ne samo kao vrsni kompozitor i džez muzičar, već i kao svestrana ličnost koja je svoj talenat i znanje uspešno realizovala i u ulogama pedagoga, muzičkog urednika, autora i voditelja“, piše u telegramu.

Vukosavljević je istakao da je Markoviću, pečat koji je ostavio na domaćoj i svetskoj džez sceni, omogućio još za života ulazak u plejadu velikih imena srpske muzike i kulture.

„Nama i budućim generacijama ostaju njegova dela, da nas podsećaju na lepšu stranu života i budu uzor i putokaz mladim muzičarima“, dodao je ministar Vukosavljević u telegramu saučešća.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво