Četiri i po decenije od smrti Džima Morisona

Sutra se navršava 46 godina od smrti legendarnog američkog muzičara i pesnika Džima Morisona, koji je svetsku slavu stekao kao predvodnik kultnog benda „Dors“.

Четири и по деценије од смрти Џима Морисона Четири и по деценије од смрти Џима Морисона

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison rođen je 8. decembra 1943. godine u američkom gradu Melburnu. Bio je pevač i vođa „Dorsa“ i smatran za jednog od najharizmatičnijih pevača u istoriji rokenrola.

Morison je i autor nekoliko zbirki pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. godine u Parizu zaprepastila je njegove obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bile su predmet beskrajnih glasina i igrale su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje.

Ostao je jedan od najpopularnijih i najuticajnijih pevača u istoriji roka, dok su pesme „Dorsa“ postale obavezne u kompilacijama stanica koje su puštale klasičnu rok muziku.
Do danas je Džim Morison široko poštovan kao prototip rok zvezde - grub, privlačan i misteriozan.

Osim muzike, Morison je kao pisac i pesnik bio pod uticajem Fridriha Ničea, Vilijama Blejka, Šarla Bodlera, Džeka Keruaka, a posebno Artura Remboa, često govoreći za sebe da je „Rembo u kožnoj jakni".

Za života je uspeo da izda dve knjige The Lords – Notes on Vision i The New Creatures. Posthumno su izdate još dve zbirke pesma Wilderness i svetski poznata The American Night.

Morison je bio jedan od retkih visokoškolovanih muzičara svog vremena. Završio je Univerzizet u Kaliforniji - UCLA, koji se smatra jednim od najboljih univerziteta u SAD.

Morison je sahranjen na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu na kojem su sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Žan Batist Poklen - Molijer, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Isidora Dankan, Đoakino Rosini, Žorž Bize, Iv Montan, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pesnik, jer je Morison prvenstveno tako sebe video.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се