Zakerberg dobio Harvardovu diplomu 12 godina posle napuštanja univerziteta

Osnivač „Fejsbuka“ Mark Zakerberg vratio se na Harvard da održi govor ovogodišnjim diplomcima, gde je dobio i diplomu tog univerziteta koji je napustio pre dvanaest godina.

Закерберг добио Харвардoву диплому 12 година после напуштања универзитета Закерберг добио Харвардoву диплому 12 година после напуштања универзитета

Zakerbergu je dodeljen počasni doktorat Harvarda i predstavljen je okupljenim diplomcima kao doktor Mark Zakerberg.

„Ako završim ovaj govor ovde danas, to će biti prvi put da zapravo nešto završim ovde na Harvardu“, rekao je Zakerberg na početku govora, koji jeste završio.

Zakerberg je počeo da stvara mrežu Fejsbuk u svojoj studentskoj sobi 2004. godine. Nešto što je počelo kao zatvorena mreža za povezivanje studenata Harvarda, sada je globalna komunikaciona mreža sa gotovo dve milijarde korisnika.

U svom govoru je poručio novoj generaciji diplomaca da donesu smisao svetu, da se bore protiv nejednakosti i ojačaju globalnu zajednicu.

„Promene počinju lokalno. Čak i globalne promene počinju s malim, sa ljudima kao što smo mi“, rekao je i naveo primere običnih ljudi kao što je David Razu Aznar, koji je vodio napore da se legalizuje brak homoseksualaca u Meksiku.

Rekao je da je to i njegova priča – da je bio student u sobi u kampusu koji je povezivao jednu po jednu zajednicu, i to radio dok „jednog dana možemo da povežemo ceo svet“.

Osnivanje Fejsbuka tema je holivudskog filma Društvena mreža iz 2010. godine. Zakerberg sledi primer Bila Gejtsa, još jedne čuvene osobe koja je napustila Harvard bez diplomiranja. Gejts je govorio na ceremoniji diplomiranja na Harvardu pre deset godina.

Počasne diplome Harvarda su, isto kada i Zakerberg, dobili glumica Džudi Denč i kompozitor Džon Vilijams, poznat po muzici za Ratove zvezda i filmove o Hariju Poteru, kao i somalijski aktivista za ljudska prava Hava Abdi Diblave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара