Preminuo Rodžer Mur

Engleski glumac i filantrop ser Rodžer Mur preminuo je u 90. godini. Proslavio se ulogama Sajmona Templara u popularnoj TV seriji „Svetac“ 1960-ih, i kasnije kao tajni agent Džejms Bond u sedam filmova istoimene filmske franšize. Bio je oličenje uglađenog engleskog gospodina, koji može da trči bez kapi znoja u savršenim trodelnim odelima, navodi „Rojters“.

Porodica proslavljenog glumca Rodžera Mura je vest o smrti objavila na Tviteru, saopštio je Rojters.

U saopštenju stoji da je preminuo u Švajcarskoj nakon „kratke, ali hrabre bitke s rakom“.

„Ljubav kojom je bio okružen poslednjih dana svog života bila je toliko velika da se ne može izraziti rečima. Znali smo da će naša ljubav i divljenje biti uvećani nekoliko puta širom sveta od strane ljudi koji su ga poznavali po filmovima i serijama koje je snimio, kao i radu za Unicef“, navodi se u poruci koju su potpisala njegova deca, ćerka Debora i sinovi Džefri i Kristijan.

Ser Rodžer će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji u Monaku, prema njegovoj želji, navela je porodica.

Rođen je 14. oktobra 1927. godine u južnom Londonu. Otac mu je bio policajac, a majka domaćica.

Posle profesije manekena početkom pedesetih, potpisao je sedmogodišnji ugovor sa studiom „MGM“, nakon čega je usledila karijera duga sedam decenija.

Njegovi prvi filmovi mahom nisu bili zapaženi, od Interrupted Melody do The King's Thief, i tek mu je prelazak na male ekrane doneo prvu slavu – čuvena serija Svetac, u kojoj je bio Sajmon Templar.

Ipak, najviše će ostati upamćen kao treći glumac po redu koji je igrao Džejmsa Bonda u filmovima snimljenim po romanima Jana Fleminga, i to nakon Šona Konerija i Džordža Lezenbija.

Ulogu proslavljenog tajnog agenta britanske obaveštajne službe MI-6 tumačio je čak sedam puta, u filmovima: Živi i pusti druge da umru (1973), Čovek sa zlatnim pištoljem (1974), Špijun koji me je voleo (1977), Operacija Svemir (1979), Samo za tvoje oči (1981), Oktopusi (1983) i Pogled na ubistvo (1985).

Iako su mediji navodili da je i pre snimanja prvog Bond-filma Doktor No bio u užem izboru za agenta 007, u svojoj autobiografiji "My World Is My Bond", objavljenoj 2008. godine, Mur je objasnio da nikada nije stekao takav utisak.

Prema njegovim rečima, ta uloga mu je bila ponuđena tek kada je Koneri 1966. izjavio da definitivno odustaje od lika.

U istoj autobiografiji Mur je otkrio i da je za potrebe uloge morao da se ošiša, ali i da smrša, dok je, s druge strane, poznatom tajnom agentu dao posebnu čar, jer je ubacio sopstveni humor u scenario.

Mur se, s obzirom na to da je tumačio Džejmsa Bonda 12 godina, najduže zadržao u tom liku. Američka filmska akademija ga je 2004. proglasila najboljim Bondom.

Plejboj na ekranu bio je sličan i u privatnom životu. Ženio se četiri puta, a sa trećom ženom, Italijankom Luizom Matioli, imao je troje dece.  

Titulu viteza Reda Britanske imperije dobio je 2003. godine.

Bio je veliki prijatelj sa glumicom Odri Hepbern, koja ga je inspirisala da postane ambasador dobre volje Unicefa 1991. godine, što je on smatrao svojom najvećom ulogom.

„To što sam dobio titulu viteza za svoj humanitarni rad više mi je značilo nego da su mi ga dali za glumu. Verovatno bi se mnogi pitali šta to jedan glumac zna o svetskim problemima? Ali radom za Unicef postao sam stručnjak za razna pitanja – od malog rasta do prednosti dojenja. Osećam se vrlo privilegovano“, pričao je Mur.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво