Tramp u Rijadu – kafa sa saudijskim kraljem Salmanom

Predsednik SAD Donald Tramp je danas na početku posete Rijadu, prestonici Saudijske Arabije, bio gost kralja Salmana na tradicionalnoj ceremoniji ispijanja kafe.

Трамп у Ријаду – кафa са саудијским краљем Салмaном Трамп у Ријаду – кафa са саудијским краљем Салмaном

Trampu će kasnije danas biti priređen doček na saudijskom dvoru i ručak, a slede bilateralni sastanci sa kraljem i potpisivanje niza sporazuma, kao i sastanak sa zamenikom prestolonaslednka.

Uveče će američki lider prisustovati kraljevskom banketu u palati Muraba, a posle posetiti nacionalni muzej.

Tramp je u pratnji supruge Melanije doputavao jutros u Rijad, gde ga je dočekao 81-godišnji kralj koji je do stepenica aviona dovezen u automobilu za golf.

Predsednik SAD rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što je došao u kraljevinu dok je nekoliko aviona letelo iznad terminala ostavljujući crveni, beli i plavi trag.

Na bilbordima uz put od aerodroma do luksuznog hotela ukrašenom crvenim, belim i plavim svetiljikama, bile su fotografije kralja i Trampa.

Prva dama SAD Melanija Tramp doputovala je u crnim pantalonama sa zlatanim pojasom, ali nije pokrila glavu u skladu sa propisima za strane zvaničnike koji dolaze u Saudijsku Arabiju.

Rijad je prva stanica višednevnog Trampovog putovanja koje će obuhvatiti Izrael, Vitlejem na Zapadnoj obali, Vatikan, Brisel i Siciliju.

Tramp je jedini američki predsednik koji je za prvi put u inostranstvo odobrao Saudijsku Arabiju ili zemlju u kojoj je stanovništvo većinom muslimansko.

Zvaničnici Bele kuće nadaju su da će ovo putovanje biti mogućnost za oporavak od jedne od najtežih faza otkako je izabran za predsednika.

Na putu do Rijada u avionu „Er fors jedan“ Tramp je održao sastanak razmatrajući govor o islamu koji će sutra održati.

Uprkos problemima kod kuće Tramp očekuje topao doček u Saudijskoj Arabiji. Pokazalo se na samom početku da će tako i biti imajući u vidu da njegovog prethodnika Baraka Obamu kada je poslednji put bio u Rijadu kralj nije dočekao, što je bio odraz nezadovoljstva kraljevske porodice njegovom politikom prema Iranu i Siriji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи