Читај ми!

Belučijeva u Gradskoj skupštini: U Srbiji sam upoznala sjajne ljude!

Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica i glumice Monika Beluči i Sloboda Mićalović održali su konferenciju za novinare u Skupštini grada Beograda. Tom prilikom, italijanska filmska diva je istakla da je u Srbiji upoznala sjajne ljude i poželela Festu dug život.

Monika Beluči je glavna protagonistkinja filma Na mlečnom putu, reditelja Emira Kusturice. Taj film će večeras otvoriti međunarodni filmski festival.

„Veoma sam srećna što sam u vašoj zemlji. Tu sam provela mnogo vremena, snimali smo mnoge filmove. Snimali smo dugo – tri godine, i upoznala sam sjajne ljude“, istakla je glumica na konferenciji.

„Srećna sam što upravo naš film otvara ovaj festival koji postoji toliko godina, kako sam čula, i koji ima izuzetan značaj. Veliko mi je zadovoljstvo i čast što ovaj veliki film u kojem učestvujem otvara večerašnji festival. Želim Festu dug život i još više uspeha“, navela je Belučijeva.

Ona smatra da je uloga u Kusturičinom filmu za nju bila pravi poklon i da reditelja veoma ceni kao kompletnog umetnika.

„Emirov poziv je stigao u jednom jako specifičnom trenutku u mom životu i drago mi je što je odlučio da napravi ljubavnu priču između ljudi koji su prošli svašta u životu i kojima nije ni do čega a onda im se desi nešto čarobno. Izuzetno cenim što je Emir ovim filmom pokazao koliko ceni glumice i žene. On je meni namenio fantastičnu ulogu žene koja je izuzetno senzualna i hrabra. Reč je o dubokom liku, koji po meni najavljuje jedan drugačiji pristup ženskim likovima i glumicama i koji uliva nadu njihove dugovečnosti na filmu“, objasnila je filmska diva.  

„Snimanje je dugo trajalo i bilo je zahtevno, ali sa Emirom nikad nije dosadno.“

Film Na Mlečnom putu opisala je kao „priču o ljudima kojima se svašta dogodilo u životu, nije im ni do čega, a onda im se desi nešto čarobno“.

Reditelj Emir Kusturica objasnio je šta je mislio kada je rekao da je u ovom filmu išao do kraja, kao reditelj, glumac i producent.

„Ja sam i ovaj film radio kao i prvi, sa punim uverenjem da znam sve i da ne znam ništa. Filmove koje sam ja radio, ponekad me je stid, jer to dugo traje i puno košta, ali na kraju mislim da kada budemo mirisali one visibabe odozdo da će biti kao što Andrić kaže da se mrtvom vuku u zube gleda, dakle i ovaj film će tražiti kao i drugi distancu za pravu valorizaciju. Iskustvo s jedne strane, radoznalost, i oduševljenje idejom da je ono što je dobro na platnu biti osam puta bolje ali i strah da ono što ne valja da će biti osam puta veće. U tim strahovima i sumnjama film se pretvara u život.

Kusturica nije štedeo reči hvale za poznatu glumicu.

„Prijateljstvo sa njom vam oplemeni život, ne samo vizuelnim efektima nego i ličnošću“, smatra Kusturica i dodaje da je Monika pokazala veliku spremnost da se posveti filmskoj ulozi, pa je „skakala po blatu, padala...“.

Kusturica je ocenio da se na filmskom platnu sa Belučijevom dogodila „razmena plemenitih čestica“.

Reditelj se osvrnuo i na istoriju Festa, ocenivši da je i devedesetih godina 20. veka taj festival bio „izlaz iz nevolja“, jer su ga posećivala filmska imena poput Džonija Depa i Harvija Kajtela.

„Fest je postojao u vreme kada se govorilo 'dobar čovek, dobar komunista'. Sada su druga vremena, sada se govori 'super je', 'ekstra je', ali je Fest ipak ostao da živi“, otkriva Kusturica.

Na konferenciji za novinare govorio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao pokrovitelj festivala. Istakao je da je Grad imao želju da tom festivalu vrati stari sjaj.

„Želim da festival ima što veći broj posetilaca i da Beograd bude kulturna prestonica ovog dela Evrope“, kazao je Mali.

Iz ekipe filma Na mlečnom putu, novinarima se obratila i glumica Sloboda Mićalović, koja je istakla da joj je velika čast što je deo te filmske ekipe i deo festivala.

„Beograd ovih dana živi za Fest“, ocenila je Mićalovićeva.

Fest će trajati do 5. marta, a pred publikom je 95 premijernih filmskih ostvarenja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво