Preminuo Miki Jevremović

Poznati pevač Miodrag Miki Jevremović preminuo je u 76. godini od posledica moždanog udara, prenele su „Večernje novosti“.

Miki Jevremović je doživeo moždani udar pre više od dve nedelje, a nakon hitne pomoći, koja mu je pružena u Urgentnom centru, prebačen je u Klinički centar.

Za sobom je ostavio kćerku Jelenu i sinove Đorđa i Stefana.

Jevremović je bio u bivšoj Jugoslaviji, izuzetno popularan šezdesetih i sedamdesetih godina a bio je poznat po šlagerima i baladama.

Učestvovao je na brojnim festivalima: „Beogradsko proleće“, „Vaš šlager sezone“ u Sarajevu, i na festivalima u Zagrebu, Opatiji i Splitu.

Ostaće upamćen po pesmama Mama, Pijem, S kim si sada kada je tužno vreme, Pesnikova gitara.

Sarađivao je sa Mikisom Teodorakisom i Borisom Bizetićem, koji je za njega komponovao jednu od najpoznatijih pesama Ako jednom vidiš Mariju.

Sa Đorđem Marjanovićem i Radmilom Karaklajić, sedamdesetih godina je bio veoma popularan u Sovjetskom savezu.

Veoma je voleo šah, učestvovao je na velikom broju domaćih i međunarodnih turnira, a jednom je čak remizirao protiv svetskog prvaka Anatolija Karpova.

Reakcije kolega na vest o smrti

Pevačica i muzička urednica Radio Beograda Bilja Krstić seća se da je prva ploča, koju je videla u životu, bila album Pesma leta" na kojem se nalazila pesma Mikija Jevremovića.

„Upamtila sam pevača sa izvanrednim glasom i kasnije nastavila da slušam sve što je radio. Bilo mi je drago kad god bi pobedio na nekom od festivala zato što sam se uvek sećala tog trenutka kada njegova muzika ulazi u moj život“, rekla je Krstićeva Tanjugu.

„U poslednje vreme mnogi odlaze, ali Miki Jevremović ide pravo u istoriju kao jedan od naznačajnijih pevača zabavne muzike u Jugoslaviji. Znam da je sada mnogo ljudi beskrajno tužno“, dodala je Krstićeva.

Kompozitor Kornelije Kovač ističe da je Jevremović bio perfekcionista u svemu, potpuno nadmoćan kada se cenio glas punog opsega, u vremenu kada nije bilo lako baviti se muzikom.
„Bio je obožavan od publike i jako cenjen od kolega. Bio sam prisutan na snimanju jedne njegove ploče kada je vraćao snimak šest puta zbog sopstvenog nezadovoljstva otpevanim, iako su ga producenti nagovarali da je sve u redu“, ispričao je Kovač.

On je istakao da je Jevremović bio jedan od najvećih pevača zabavne muzike. „Siguran sam da je ostao u srcima mnogih koji su bili mladi šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka“, dodao je Kovač.

Kritičar i rok publicista Peca Popović kaže da je odlazak Mikija Jevremovića veliki gubitak za generaciju kojoj on pripada. „Taj gubitak će sigurno obeležiti početak ove godine. Bio je to veliki pevač, koji je imao mnogo uspeha na jugoslovenskim festivalima zabavne muzike. Iako je bio iz Srbije, on je podjednako dobro prolazio na festivalima koji su se organizovali u različitim krajevima Jugoslavije“, rekao je Popović.

„U trenutku kada se na jugoslovenskoj pop sceni pojavio Đorđe Marjanović, Miki Jevremović je bio velika zvezda. Žao mi je i mislim da se uskoro neće ponoviti takav glas“, dodao je Popović.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара