„Antonov“ nudi Trampu avion umesto novog „er forsa 1“

Glavni ukrajinski proizvođač aviona „Antonov“ ponudio je novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu da kupi avion te kompanije, dan nakon što je Tramp „Boingovu“ verziju predsedničkog aviona procenio preskupom.

„Možda je bolje da Donald Tramp uzme u obzir avion kompanije 'Antonov' za 'er fors 1'“, objavila je ukrajinska kompanija na Tviteru, javlja AFP.

Ukrajinski „Antonov“ je možda najpoznatiji kao proizvođač „Mrije“, najvećeg teretnog aviona u svetu, navodi francuska agencija.

Tramp je juče na istoj društvenoj mreži napisao da „Boing“ proizvodi novi „747 er fors 1“ za buduće predsednike, ali da mu se cena „otrgla kontroli, iznosi više od četiri milijarde dolara“, te da treba otkazati porudžbinu.

Nešto kasnije, Tramp je novinarima u Njujorku rekao da je sulud način na koji „Boing“ određuje cene.

„Želimo da 'Boing' zaradi mnogo novca, ali ne toliko“, istakao je Tramp, koji će zvanično stupiti na dužnost predsednika SAD 20. januara 2017. godine.

„Boing“ je kasnije objasnio da takav ugovor ne postoji i da je samo primio 170 miliona dolara od Bele kuće „za određivanje sposobnosti“ nove predsedničke flote.

I Bela kuća je juče saopštila da ne zna odakle Trampu podatak da novi predsednički avion košta više od četiri milijarde dolara.

Detalji o ukupnoj vrednosti novog ugovora nisu objavljeni, ali je američka avijacija u januaru 2015. saopštila da će „boing 747-8“ zameniti dva aviona „er forsa“ koji se trenutno koriste za prevoz američkog predsednika.

„Er fors 1“ je jedan od najupadljivijih simbola Sjedinjenih Američkih Država, primećuje Rojters, dok je na vebsajtu kompanije „Boing“ navedeno da američki predsednici koriste njene avione od 1943. godine.

Avioni 747-8, dugi 73 metara i raspona krila od 68 metara, mogu da lete direktno od Vašingtona do Hongkonga, 1.600 kilometara dalje od sadašnje verzije aviona „er fors 1“.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара