Dilan ne dolazi po Nobelovu nagradu

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dilan neće doći na ceremoniju dodele nagrada u Stokholmu, saopštila je Švedska akademija.

Akademija je navela da je Dilan rekao da „želi da može da lično primi nagradu, ali da je to, zbog drugih obaveza, nemoguće“.

Američki kantautor rekao je krajem oktobra da prihvata Nobelovu nagradu za književnost čime je prekinuo dvonedeljno ćutanje od kada mu je dodeljeno to najviše svetsko priznanje za njegov ukupan rad.

Istakao je da je ostao bez reči kada je čuo da je postao prvi muzičar kome je dodeljena ova nagrada i da „veoma ceni tu čast“.

Rok muzičaru i pesniku data je Nobelova nagrada za književnost 13. oktobra uz obrazloženje Nobelovog komiteta da je nagrađen za „stvaranje novih poetskih izraza u okviru velike američke pesničke tradicije“.

Odluka da Dilan dobije Nobelovu nagradu za književnost naišla je na pohvale, ali i kritike iz sveta književnosti.

Neki pisci navode da je nagrada zaslužena, kao i da su pesme i poezija blisko povezani. Drugi, ipak, smatraju da je priznanje nezasluženo otišlo u Dilanove ruke.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 17. nov 2016, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

evo danas 17.11 .2016 u Svedckoj osvanule novine sa natpisom Noob Dilan j,tolko im je neshvatljivo da covek odbije nagradu,ne nagradu kao nagradu nego novac koji dobija uz nju,oni misle da je novac naj vaznija stvar na svetu i on je u Svedckoj na prvom mestu..prvo mesto je novac pa deseto covek i sve ostalo i im nije jasno zasto on nece da dodje po nagradu,pljuju ga strasno a ovamu mu se divili njegovim poezijama i cudima...koliko su licimerni da je to strasno...

(četvrtak, 17. nov 2016, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

@mirjana

@mirjana tacno tako...nista on nije posebno..mada Nobel se Barakom tek proslavio..ono ovom da nisu dali rekli bi antiesmitizam..ovako sad on nece

(četvrtak, 17. nov 2016, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

Diplomatski

Zapravo neće da dođe po Nobelovu nagradu, ali lepše zvuči da ne može. Ali će pare da dobije.

(sreda, 16. nov 2016, 19:56) - mirjana [neregistrovani]

zna covek

da mu tamo nije mesto.U kuci slavnih za muziku da ,ali u kuci nbelovaca ipak je malo preterano,bez obzira na njegove stihove ipak nije ni Hemingvej,ni Kami,ni Andric itd.Nobelov Komitet ponekad u zelji da bude originalan napravi gaf.