Melanija Tramp i njene prethodnice

Žaklina Kenedi, Nensi Regan, Barbara Buš i Mišel Obama ostavile su neizbrisiv trag u američkoj istoriji. Džeki je bila modna ikona šezdesetih, Nensi i Hilari su pokrenule seriju kontroverznih inicijativa. Barbara je bila popularnija od supruga. U Belu kuću se useljava Melanija Tramp.

Mišel Obama već polako pakuje stvari kako bi napravila mesto za Melaniju Tramp. Cinici kažu da se nova prva dama SAD seli u kuću koja je manja od one u kojoj sada živi. Njene prethodnice, svaka na svoj način, postale su deo istorije Sjedinjenih Američkih Država.

Supruge američkih predsednika postale su od kraja Drugog svetskog rata simbol modne elegancije, humanitarnog rada i incijativa za ljudska prava.

Mejmi Ajzenhauer postala je prva dama 1953. godine, kada je njen suprug Dvajt, ratni heroj i general sa „pet zvezdica“ stupio na mesto predsednika.

U Beloj kući ostali su puna dva mandata, a postala je poznata po popularnim inicijativama za gradnju kuća, pomoć srednjoj klasi i naporima usmerenim ka iskorenjivanju siromaštva.

Obožavala je modu i nosila elegantne haljine. Omiljena boja joj je bila roze. Toliko da je jedna nijansa nazvana „mejmi roze“ i izazvala pravu pomamu i nacionalni trend za roze odeću, unutrašnju kućnu dekoraciju i pločice u kupatilu.

Uprkos tome što je u Belu kuću ušla sa tada izuzetno popularnim suprugom Džonom, Žaklina Kenedi Onazis (rođena Buvije) stajala je ponosno rame uz rame sa njim po omiljenosti u narodu.

Žaklina je postala i do danas ostala modna ikona na koju se ugledaju generacije žena širom sveta. Poznata po izuzetnom modnom ukusu, ponekad i smelim odevnim kombinacijama, oduševljavala je svojom energijom i otmenom neposrednošću.

Njena možda najpoznatija odevna kombinacija bila je ona koju je nosila tragičnog dana, kada je Džon F. Kenedi ubijen u Dalasu – roze odelo sa šeširom.

Lejdi Berd, supruga Lindona Džonsona nasledila je titulu prve dame od Žakline Kenedi Onazis, što u modnom i diplomatskom smislu nije uopšte bio mali amanet.

Za razliku od svoje prethodnice, nije bila toliko zainteresovana za modu. Jednom je za Tajm rekla: „Volim lepu odeću. Ali hoću da ona mene služi, a ne ja nju.“

Ipak, u diplomatskim posetama i pojavljivanjima u javnosti uvek je bila besprekorno obučena.

Veoma je bila posvećena inicijativama za poboljšanje izgleda američkih gradova, posebno Vašingtona.

Nensi Regan provela je osam godina u Beloj kući uz svog muža Ronalda. U modnom smislu bila je malo smelija od prethodnica i obožavala je crvenu boju. Omiljeni dizajneri su joj Bil Blas i Oskar de la Renta.

Bila je veliki borac protiv narkomanije, posebno kod mladih i pokrenula je kontroverznu kampanju „Samo reci 'Ne'", čiji je cilj bio obrazovanje mladih o drogama.

Barbara Buš je jedna od prvih dama koje su tokom njihovih mandata bile popularnije od svojih supruga. Nastavila je modnim stopama svojih prethodnica, a veoma je volela pliš i saten.

Njena najpoznatija odevna kombinacija bila je ona koju je nosila tokom inauguracije supruga Džordža – haljina boje safira od pliša i satena. Takođe je postala poznata po snežno beloj kosi.

I pre vremena u Beloj kući pokrenula je veliku kampanju poboljšavanja pismenosti i osnovala fondaciju u tu svrhu, a pozicija prve dame joj je još više pomogla u tome.

Hilari Rodam Klinton je u Beloj kući provela osam godina kao prva dama. Poput Nensi Regan, omiljeni dizajner joj je Oskar de la Renta. „Da li biste ikada postavili to pitanje muškarcu?“, poznati je njen odgovor na pitanje reportera o modnom ukusu.

Najveće inicijative bile su joj neuspešna reforma zdravstvenog osiguranja, obrazovanje i poboljšanje kvaliteta života žena i dece. Kao svoj najveći uspeh tokom boravka u Beloj kući ističe usvajanje zakona o usvajanju i bezbednosti dece: "Adoption and Safe Families Act".

Mišel Obama, kao i njen muž Barak, označila je novu eru Bele kuće. Prva dama afroameričkog porekla više puta je proglašavana jednom od najbolje obučenih žena decenije.

Izuzetno razvijenog modnog ukusa, Mišel Obama je poznata kako po nošenju kreacija najpoznatijih svetskih dizajnera, tako i po ponekad ležernijem odevnom stilu.

Pokrenula je brojne incijative i kampanje, od kojih su najuspešnije bile one za borbu za ravnopravnost žena i devojčica i iskorenjivanje gojaznosti kod dece.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво