Dilan ne mora da dođe, ali mora da pripremi govor ili pesmu

Švedska akademija je saopštila da američki kantautor Bob Dilan nije u obavezi da prisustvuje svečanoj dodeli Nobelove nagrade u Stokholmu, ali da mora da pripremi neku vrstu govora, performansa ili čak da otpeva pesmu, što može učiniti putem video-poruke.

Nadam se da će Dilan to uraditi onako kako on želi, rekla je Švedskom državnom radiju Sara Danijus, stalni sekretar Švedske akademije, dodavši da će Akademija učiniti „sve što može“ da svečanost prilagodi njegovim željama.

Bob Dilan se 28. oktobra prvi put oglasio nakon što je ranije ovog meseca proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost, rekavši da planira da u Stokholmu 10. decembra preuzme nagradu, koju je nazvao „divnom i neverovatnom“.

Američki kantautor je poručio da „apsolutno“ želi da prisustvuje ceremoniji dodele Nobelovih nagrada u Stokholmu „ukoliko je to uopšte moguće“.

U intervjuu za britanski list Telegraf 75-godišnji umetnik rekao je da mu je „teško da poveruje“ da je ovogodišnji dobitnik te nagrade, prenosi AP.

Rojters navodi da je Dilan rekao za Telegraf da će doći na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu ako bude mogao.

Dilan se do sada nije oglašavao nakon objave da je laureat ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, a član Švedske akademije, koja dodeljuje ovu nagradu, nazvao je njegovu ćutnju „neljubaznom i argantnom".

Svečana ceremonija uručenja Nobelovih nagrada održaće se 10. decembra u Stokholmu.

Bob Dilan je prvi muzičar kojem je dodeljena Nobelova nagrada za književnost.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 30. okt 2016, 10:52) - anonymous [neregistrovani]

Nobel

Sledecu nagradu za knjizevnost neka daju nekoj nasoj pevacici. Ja sam mator i slusao sam Dilana odavno i zaista ima jake tekstove ali nije to za Nobela. To je ipak samo pop-muzika.Preterali su. Unistili su i degradirali sav trud i velika dela svetskih pisaca. Ponizili su sveukupnu knjizevnost.

(nedelja, 30. okt 2016, 10:29) - Рашчупани [neregistrovani]

Leonard Cohen...

је морао,по истом критеријуму,одавно да добије награду!

(subota, 29. okt 2016, 18:55) - anonymous [neregistrovani]

Kada sam čuo

Kada sam čuo da je nagradu dobio Dilan, pomislio sam isto ono što bih pomislio da su rekli da je nagradu dobio Paja Patak. Posle ovog razaranja svih institucija i glumatanja trebaće ovom svetu mnogo da stane na kakve takve noge.

(subota, 29. okt 2016, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Poslednje vreme

Ni Nobelova nagrada nije više što je nekad bila...

(subota, 29. okt 2016, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

...

Pa naravno da mu je teško da poveruje, kad nikad veze sa književnošću nije imao.

(subota, 29. okt 2016, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Vraga

kad je njemu veci ego nego nobelova nagrada