Dilanova tišina nazvana arogantnom, Švedska akademija ne žuri

Nobelov komitet, koji je ovogodišnju nagradu za književnost dodelio Bobu Dilanu, saopštio je da ne želi da vrši pritisak na američkog muzičara i pesnika i da samo od njega zavisi da li će se pojaviti na ceremoniji dodele krajem godine.

Dilan, poznat po tome da ne voli da se eksponira po medijima, nije još prokomentarisao nagradu uprkos nekoliko pokušaja Švedske akademije da ga kontaktira.

Per Vastberg, jedan od članova komiteta koji je Dilanu dodelio nagradu, rekao je da bi, ukoliko se američki umetnik uopšte ne bi odazvao, to bilo veoma nepristojno i arogantno.

Švedska akademija, međutim, saopštila je nije saglasna sa Vastbergovim gledištem.

„Dobitnik nagrade sam odlučuje o svom prisustvu i učestvovanju u ceremonijama i prezentaciji nagrade“, rekla je Sara Danius, stalna sekretarka Akademije.

„Ova ustanova nikada nije iznosila svoj stav po pitanju odluka dobitnika u tom kontekstu. Niti će sad početi nezavisno od odluke kakvu donese Dilan“, istakla je ona.

Dilanu je 13. oktobra dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog stvaranja novog poetskog izraza u okviru izvanredne američke pesničke tradicije.

Možda je Dilan stihovima u pesmi The Grooms Still Waiting At The Altar već rekao sve što je imao na ovu temu.

„Pokušate da budete čisti u srcu, uhapse vas za krađu,
Zamene vašu stidljivost za povučenost,
I vašu tišinu za snobizam"

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи