Preminuo Kertis Hanson, režiser „Poverljivo iz L. A.“

Oskarovac Kertis Hanson preminuo je u 71. godini života u svom domu u Holivud hilsu, potvrdio je portparol policije Los Anđelesa Toni Im.

Poznati američki režiser umro je, kako se navodi, prirodnom smrću, a bolovao je od Alchajmerove bolesti, zbog koje se poslednjih godina povukao se iz javnog života.

Iako je poznat po mnogim nagrađivanim filmovima poput Čudesnih momaka i 8 mile, Hanson se probio u vrh filmske umetnosti adaptacijom noar romana Džejmsa Elroja –Poverljivo iz L.A.

Rasel Krou, koji se vinuo među holivudske zvezde ulogom nezaustavljivog detektiva Bada Vajta u pomenutom ostvarenju, oprostio se od Hansona poručivši na Tviteru da je rastrojen i uznemiren vešću.

Rob Lou, koji je sa Džejmsom Spejderom glumio u Hansonovom trileru Bad Influence iz 1990. godine, rekao je da je bila čast raditi sa Hansonom. „Bio je veoma pametan, plemenit i sjajan pripovedač. Nedostajaće mi“.

Rođen u Renu u Nevadi, a odrastao u San Fernandino dolini u Los Anđelesu, Hanson je napustio srednju školu kako bi postao fotograf.

Počeo je da piše scenarije i režira sedamdesetih, ali je veći uspeh postigao 1992. godine psihološkim trilerom The Hand That Rocks The Cradle, sa Rebekom de Mornej u glavnoj ulozi.

Nakon toga režirao je 1994. godine film Divlja reka sa Meril Strip i Kevinom Bejkonom u glavnim ulogama, a tri godine kasnije i svoj, ispostaviće se, najznačajniji film Poverljivo iz L.A. sa Gajom Pirsom, Raselom Krouom, Kevinom Spejsijem i Kim Bejsinger.

„Izuzetno mi je žao zbog Kertisa Hansona. Sjajan režiser. Sjajan čovek. Ploveći onom rekom bilo je jedno od najvećih iskustava u mom životu“, napisao je Bejkon. 

Hanson je osvojio Oskara za najbolji adaptirani scenario za ostvarenje, ali mu je statueta za režiju izmakla i otišla u ruke Džejmsa Kamerona za Titanik.

Nekoliko godina kasnije sa reperom Eminemom snimio je film 8 Mile, koji se bavio problemima odrastanja na ulicama Detroita.

Poslednja ostvarenja koja je snimio bila su dokumentarni filma za HBO o svetskoj ekonomskoj krizi Too Big To Fail 2011. godine i Chasing Mavericks sa Džerardom Batlerom.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се