Preminuo Edvard Olbi, pisac „Ko se boji Virdžinije Vulf“

Američki dramski pisac Edvard Olbi, trostruki dobitnik Pulicerove nagrade, preminuo je sinoć u 88. godini.

Edvard Olbi je najveću popularnost stekao 1962. godine predstavom „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ nakon čega je dobio status najvećeg živog dramskog pisca u SAD.

Trostruki dobitnik Pulicerove nagrade, Olbi je pisao „tmurnim humorom, istražujući tamne strane braka, religije, podizanja dece i američkog načina života“, navodi Bi-Bi-Si.

Njegov najpoznatiji rad, „Ko se boji Virdžinije Vulf?“, portret raspadanja braka predstavljen kroz jednu noć, odbijen je 1963. za Pulicerovu nagradu, nakon debitovanja na Brodveju prethodne godine.

Savetodavni odbor za nagradu je odluku doneo zbog brojnih psovki i seksualnih tema.

Kasnije je na isti tekst snimljen film u kojem glume Ričard Barton i Elizabet Tejlor.

Olbi je nastavio da piše u sedamdesetim godinama svog života, a 2008. je premijerno odigrana predstava po njegovom tekstu o identičnim blizancima pod nazivom "Me, Myself And I".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи