Podrška zvezda, jezičak na vagi?

Hilari Klinton protiv Donalda Trampa za mesto u Beloj kući. Dugo očekivani okršaj i zvanično je počeo. Podršku u toj borbi daju i mnoge poznate ličnosti. Iako je od poziva fanovima do glasova na izborima dug put, neka istraživanja su pokazala da to može da bude jezičak na vagi.

Filmske zvezde i poznati muzičari umešali su se u predsedničke izbore u Americi. Takođe po tradiciji, mnogo više ih je stalo uz demokrate. Za Hilari i borbena pesma.

Bivšu državnu sekretarku u predsedničku fotelju guraju glumac Bredli Kuper, pevači Demi Lovato, Leni Krevic, Ališa Kiz. Aktivna podrška i na završnoj konvenciji.

„Ona će biti prva među mnogim ženama i muškarcima koja će funkciju predsednika obavljati hrabro i graciozno“, smatra glumica Meril Strip.

Pevačica Kejti Peri kaže da nije završila srednju školu i da, nažalost, nema formalno obrazovanje.

„Ali razmišljam sopstvenom glavom. I vi to uradite 8. novembra“, poručuje ova pevačka zvezda.

Tramp je do nominacije došao bez podrške partijskog vođstva, ali i bez velike podrške poznatih. Među malobrojnima koji su javno stali uz milijardera - muzičari Kid Rok i frontmen grupe „Kis“ Džin Simons, sportisti, rijaliti zvezde.

Nekadašnji NBA igrač Denis Rodman poziva fanove da glasaju za njegovog dugogodišnje prijatelja: „Ne treba nam još jedan političar, potreban nam je biznismen kao što je gospodin Tramp“.

Iako se zamerio mnogim Afroamerikancima, od pojedinih je dobio snažnu podršku.

Bivši bokser Majk Tajson kaže da ga ne mogu sprečiti da glasa za svog kandidata: „Tramp, Tramp, Tramp... Ako volim Donalda Trampa, i želim da glasam za njega, glasaću. Što? Da nećete da me prebijete?“.

Međutim, onlajn peticijom Ujedinjeni protiv mržnje više od 100 poznatih poziva na otpor Trampu. Više od podrške Hilari, republikanskom kandidatu bi mogla da našteti negativna kampanja zvezda. 

„Ja sam Majkl Džordan i uz Hilari sam. To sam rekao jer znam da Donald Tramp ne bi mogao da uvidi razliku“, rekao je sarkastično bivši NBA igrač Karim Abdul Džabar.

Glumica Eva Longorija kaže da Tramp vređa u svojim govorima: „Kada nas Donald Tramp naziva kriminalcima i silovateljima, vređa američke porodice. Moj otac nije ni kriminalac ni silovatelj, već veteran američke vojske“.

Velika razlika u glasovima poznatih ne mora da znači i veliku razliku u novembru, kažu upućeni. Vođe Trampove kampanje znaju da oni koji će glasati za njega ne mare koliko će zvezda stati uz njihovog kandidata.

Igor Avžner, stručnjak za komunikaciju, ističe da će ljudi koji nisu dovoljno edukovani, nisu dovoljno iskusni u političkom životu, lakše biti povučeni uticajem tih poznatih ličnosti nego oni koji već neko iskustvo imaju.

Nije dovoljno da poznata ličnost pozove fanove da se prikolne nekom kandidatu, kažu stručnjaci. Potrebno je još sastojaka.

„Logičan spoj između tog političara i između tog koji ga podržava da bih ja kao birač imao poverenja u to da on to zaista radi iz ubeđenja, a ne radi novca jer ako ga podržava glumac, pa glumac može da odglumi šta god treba ukoliko je plaćen“, objašnjava Avžner.

Logičan spoj - podrška Opre Vinfri Baraku Obami na stranačkim izborima 2008. godine. Ako je verovati istraživanjima dva američka univerziteta, taj poziv doneo je Obami milion glasova.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи