Papa se provozao tramvajem u Krakovu

Papa Franja je danas postao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se provozao gradskim tramvajem, kad je u Krakovu u Poljskoj tim prevoznim sredstvom otišao do lokacije gde se održava okupljanje mladih katolika iz 187 zemalja sveta.

Папа се провозао трамвајем у Кракову Папа се провозао трамвајем у Кракову

Sedamdesetdevetodgodišnji papa ukrcao se u žuto-beli tramvaj na kome je, umesto broja i destinacije, pisalo „Papin tramvaj“ (Tram Del Papa), a zatim seo na jedno od plavih plastičnih sedišta, prenela je agencija Frans pres.

Izgledao je oduševljeno dok je iz tramvaja mahao okupljenima na ulicama Krakova, vozeći se od rezidencije poljskog nadbiskupa do velikog parka Blonija, u kome je održano okupljanje čak 600.000 mladih katolika iz čitavog sveta.

Papa je, naime, glavni gost Svetskih dana katoličke omladine koji se od utorka do nedelje održavaju u Krakovu. Tu manifestaciju je pre 31 godinu pokrenuo papa Pavle II, koji je s lakoćom nalazio zajednički jezik s mladima, isto kao i Franja sada. 

U tom ekološkom tramvaju, obojenom u bojama Vatikana, sa papom se vozilo 15 mladih ljudi sa invaliditetom i njihovi pratioci.

Nakon vožnje od 800 metara, papu je na poslednjoj stanici sačekala grupa mladih u tradicionalnoj krakovskoj narodnoj nošnji, a gradonačelnik mu je dao ključeve grada.

Na ulicama Krakova kojima je prolazio papa u tramvaju se, uprkos kiši, okupilo više hiljada ljudi, a neki su se čak popeli na drveće da bi bolje videli.

Papa Franja, inače Argentinac, veoma se zalaže za zaštitu životne sredine i preferira javni prevoz, a poznato je da se kao nadbiskup Buenos Airesa po tom gradu vozio podzemnom železnicom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво