Umro Geri Maršal, režiser „Zgodne žene“ i „Odbegle mlade“

Maršal je umro u utorak u bolnici u Berbanku u Kaliforniji od komplikacija upale pluća koju je dobio posle moždanog udara, navela je u saopštenju njegov publicista Mišel Bega.

Bio je spretan u komediji i romansama i imao niz hit televizijskih serija među kojima su Hepi Dejs i veoma uspešnih filmova na blagajnama.

Film Zgodna žena iz 1990. godine postao je jedan od komercijalno najuspešnijih filmova 1990-ih godina, a danas se smatra jednim od najuspešnijih filmova tog žanra.

Maršal se pojavljivao kao upečatljiv sporedan glumac u brojnim ulogama, gde je posebno privlačio njegov njujorški naglasak i grub nastup.

Ričard Gir koji je sa Džulijom Roberts igrao glavnu ulogu u Zgodnoj ženi, u saopštenju je napisao da su „svi voleli Gerija“, jer je on „bio mentor i navijač i jedan od najsmešnijih ljudi na svetu. Imao je dobro srce i vragolastu dušu. On je bio Geri“.

Počeo je svoju karijeru u svetu zabave 1960-ih prodajući viceve komičarima, zatim je počeo da piše skečeve za emisiju The Tonight Show. Tada ga je zapazio komičar Džoi Bišop koji ga je odveo u Los Anđeles da piše za njegov šou.

Pokazalo se da je uspešan u pisanju za smešne TV serije i sa partnerom Džerijem Belsonom pisao je scenarije za najpopularnije komedije tokom 1960-ih među kojima su The Lucy Show, i The Dick Van Dyke Show.

U januaru 1979. Maršal je imao tri od pet najpopulanijih komedija na televiziji uključujući Srećni dani, koja je emitovana od 1974 do 1984. godine.

Posle oko 1.000 epizoda komičnih serija, po njegovoj proceni, Maršal se okrenuo velikom platnu, sa filmom The Flamingo Kid iz 1984. godine, priči o odrastanju u kojoj je glavnu ulogu imao Met Dilon. Maršal je napisao scenario za taj film i režirao ga.

Kasnije se koncentrisao samo na režiranje. Spajanjem Ričarda Gira i Džulije Roberts u Zgodnoj ženi napravilo je ogroman hit, a isto je bio i film Odbegla mlada iz 1999. gde su njih dvoje ponovo igrali zajedno.

Među njegovim hitovima su film Overboard iz 1987. sa Goldi Hon i Kurtom Raselom, Dear God sa Džonom Denverom i Džordžom Bernsom, The Princess Diaries iz 2001. godine.

Geri Maršal biće sahranjen u krugu porodice, ali se planira komemoracija za njegov rođendan 13. novembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се