Kineski predsednik oduševljen pogledom na ušće

Tokom šetnje Kalemegdanom, kineski predsednik Si Đinping pokazao je veliko interesovanje za istoriju Beograda i Srbije, ali je i pokazao impresivno znanje o našoj zemlji, a najviše ga je oduševio pogled na ušće Save u Dunav, rekao je Relja Seratlić iz „Beogradske tvrđave“, koji je pratio delegacije tokom posete Kalemegdanu.

To je bila neformalna, opuštena, prijateljska poseta, gde je predsednik Kine pokazao interesovanje za istoriju Beograda i Srbije, koju smo mu zajednički predsednik Tomislav Nikolić i ja pojasnili, rekao je Relja Seratlić.

Seratić je rekao da je kineskog predsednika sve zanimalo, od doseljavanja naših plemena, razvoja grada, ratova, ali je istakao da je Si pokazao „impresivno“ znanje o Srbiji, te da se oduševio pogledom na ušće.

„Bio je fasciniran i istorijom grada i našeg naroda“, rekao je Seratlić.

Dodao je i da se predsednik Nikolić potrudio da ugođaj bude još veći i dao kineskom kolegi mnogo informacija o Beogradu.

„Sve ga je zanimalo, i ono što je istorija i geografija, sve vreme je postavljao pitanja, nije samo protokolarno slušao šta imam da kažem“, utisak je Seratlića.

Kako je objasnio, priču je počeo time da je Beograd jedan od najstarijih gradova u Evropi, sa više od 2.000 godina dugom istorijom.

„Kineski predsednik je stekao određeno poštovanje prema mestu na kom se nalazi i shvatio je da imamo premalo vremena za tako dugu istoriju“, rekao je Seratlić.

Predsednici Kine i Srbije prošetali su posle podne Kalemegdanom, u društvu supruga, članova delegacija i novinarskih ekipa.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи